Ujhelyi belefojtotta a szót a cigányozó jobbikosba

A Médiatanács munkájáról szóló vitában Novák Előd ismét "cigánybűnözésről" beszélt, emiatt a levezető elnök Ujhelyi István (MSZP) némi szóváltás után megvonta tőle a szót.

Ismét heves szóváltásba keveredett Novák Előd jobbikos képviselő a Parlamentben. A radikális párt politikusa ezúttal a Médiatanács tavaly évi munkájának értékelésekor beszélt több alkalommal is „cigánybűnözésről”. A Jobbik képviselője egy kutatásra hivatkozva többek között azt mondta, hogy „a kisebbségekről szóló híradások hatvan százaléka lényegében a cigánybűnözésről szól”.

Az ülést levezető Ujhelyi István (MSZP) ekkor a szóhasználat miatt figyelmeztette a képviselőt (ahogyan tette ezt hasonló ügyben korábban is már), aki ezt követően a legfelsőbb bíróság ítéletére hivatkozott, mondván a 2010-es választásokkor – a Jobbik kampányfilmje kapcsán – megállapították már, hogy a radikálisok jogszerűen használják ezt a kifejezést.

„Nem a Legfelsőbb Bíróság beszélget itt, hanem Ön, képviselő úr és az elnök ízlésére van bízva, hogy milyen szavak és kifejezések használatát hajlandó elviselni egy parlamenti vitában” - vágott vissza a szocialista alelnök, ismét figyelmeztetve Novákot. A jobbikos ezután azt mondta: tudja, hogy tartózkodnia kell a levezető elnök bírálatától, különben akár jogszerűen megvonhatnák tőle a szót. Ujhelyi ezt a mondatot „burkolt, de félreérthetetlen” bírálatnak vette és tényleg megvonta a felszólalás lehetőségét a Jobbik képviselőjétől. „Szégyellje magát!” - mondta ezután Novák Előd, amelyet utólag szintén jegyzőkönyvbe vettek.

Ujhelyi a szóváltásra és a sértegetésre erre úgy reagált: „az elnök nem szégyelli magát, az elnök nagyon büszke arra, hogy vannak elvei, amit hajlandó betartatni Önnel szemben”, hozzátéve: a Jobbiknak joga van a megfelelő bizottsághoz fordulni, ha nem tetszik nekik, amit Ujhelyi elnökként képvisel.

A Jobbik nem hagyta szó nélkül az esetet, a frakció a házbizottság összehívását kezdeményezte, amiért Novák Elődtől megvonták a szót.

Mielőtt Ujhelyi megvonta a szót: Novák Előd éppen rátérne a témára
Budapest, 2013. november 20. Novák Előd, a Jobbik képviselője beszél a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) elektronikus hírközléssel összefüggő 2012. évi tevékenységéről és annak elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslat együttes általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. november 20-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.