Ujhelyi: Az Országgyűlés hamisít vagy téved

A házelnök szerint Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke maga kérte, hogy a hétfői plenáris ülést ne ő vezesse. Ujhelyi állítja: „az Országgyűlés sajtóosztálya és Kövér László házelnök munkatársai vagy tudatosan hazudnak és hamisítanak, vagy súlyosan tévednek”.

Elnöki döntés értelmében nem Ujhelyi István szocialista alelnök vezette a hétfői plenáris ülést a Parlamentben – erről Kövér László fideszes házelnök munkatársai szóban értesítették az ellenzéki politikust - adta hírül a Népszabadság. „Ez a parlamenti ciklus már csak ilyen, a kormánypárt stílusát mindenki megtapasztalhatta az utóbbi hónapokban. Megfordult a fejemben, hogy a Fidesz megint készül valamire a kérdések és interpellációk órájában, amikor nem jó, ha én ülök a levezetői elnöki székben” - fogalmazott korábban megkeresésünkre Ujhelyi István. 

Lapunk indoklást és tájékoztatást kért az Országgyűlés sajtóosztályától az ügyben. Az illetékesek közleményt adtak ki, amelyben azt írták: az e heti és a következő heti ülésvezetési beosztás éppen Ujhelyi István kérésére változott meg. 

„Az alelnöki ülésvezetési rendet a házelnök és az alelnökök egyéb kötelezettségeinek és hivatalos külföldi útjainak a figyelembevételével alakítják ki, az előre ki nem számítható programok és a parlamenti ülésezési rend miatt így gyakran következik be változás az elnöklésben az előre eltervezetthez képest” - fogalmaztak, hozzátéve: az alelnökök közül Ujhelyi István vezette eddig a legkevesebbet időt. A sajtóiroda tájékoztatása szerint a szocialista politikus "rendszeres nem hivatalos külföldi utazásai miatt vezetett kevesebb ülést", mint a többi alelnök. 

„Az Országgyűlés sajtóosztálya és Kövér László házelnök munkatársai vagy tudatosan hazudnak és hamisítanak, vagy súlyosan tévednek” - ezt már Ujhelyi István közölte lapunknak eljuttatott válaszközleményében. A politikus leszögezte: még október 22-én tájékoztatták a parlamenti hivatalt arról, hogy november 5. és 13. között hivatalos úton Washingtonban és Pekingben tartózkodik, ahol többek között a Kínai Népköztársaság külügyminiszterével közösen nyit meg egy globális gazdasági fórumot. 

„Ez a kötelezettség több ülésnapot is érint. Azt azonban egyértelműen jeleztem, hogy mindössze a november 5. , 6. és a november 11-13. ülésnapokat érinti a távolmaradásom. Mi sem bizonyítja jobban, hogy az Országgyűlés sajtóosztálya és Kövér László titkársága valótlant állít, minthogy ezt a közleményt is parlamenti dolgozószobámban fogalmaztam meg; pont egy időben azzal, amikor az eredeti tervek szerint ülést kellene, hogy vezessek” - írta Ujhelyi. 

A politikus a közleményben hozzátette: akkori hivatalos jelzését az Országgyűlés illetékesei nyugtázták és visszaigazolták. Ismét megerősítette, hogy Kövér László munkatársai csak október 31-én, telefonon közölték vele, hogy a hétfői ülésnapon – elnöki döntés értelmében – más vezeti a plenáris azon részét, ahol többek között Orbán Viktor miniszterelnök is válaszol az ellenzék kérdéseire. 

„Erről írásbeli tájékoztatást kértem, amit azóta sem kaptam meg. Sajnálatos, hogy a magyar Országgyűlés és annak fideszes vezetése ilyen kicsinyes eszközökhöz nyúlt annak érdekében, hogy ne egy szocialista levezető elnöke legyen a mai plenáris ülésnek. Az is elszomorító, hogy ennek igazolására súlyos valótlanságot állítottak a nyilvánosság előtt. Bízom abban, hogy gondatlan tévedésről és nem tudatos hamisításról van ez esetben szó. Kövér Lászlótól és az Országgyűlés illetékeseitől nem várok bocsánatkérést. Kezdek hozzászokni a Nemzeti Együttműködés 'Demokratikus' Rendszeréhez” - zárul Ujhelyi István közleménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.