Ujhelyi: Nem kalandvágyból mennek el a fiatalok

Írásbeli kérdéssel fordul a szocialista Ujhelyi István az Európai Bizottsághoz (EB) azt firtatva, mit tud tenni a testület, hogy segítse a fiatalok Magyarországon maradását és a kivándoroltak hazajövetelét. Az MSZP európai parlamenti képviselője hétfőn Budapesten kijelentette azt is, a már kivándorolt fiatalok hangja és érdekképviselete kíván lenni Brüsszelben és Budapesten.
A Liszt Ferenc-repülőtér melletti repülőgépmúzeum előtt Ujhelyi István közölte, a többi között arra vár választ, mit tesz az EB azért, hogy a kivándoroltakat ne érje hátrányos megkülönböztetés és minden esetben megkaphassák fizetésüket, ne dolgoztassák őket vállalhatatlan körülmények között? Van-e olyan Magyarország által esetleg még kihasználatlan kezdeményezés, amely a fiatalok vállalkozásainak beindítását támogatja a hazatérés után, például mikrohitelekkel? Hogyan lehetne az ifjúsági garanciaprogram forrásait növelni?
    
Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, Hazaváró-programot hirdetett, hogy megállítsa a fiatalok elvándorlását, hogy - internetes jogsegéllyel és fogadóórával - segítséget nyújtson nekik itthon maradni. Megjegyezte, egyes felmérések szerint a mintegy hatszázezret is eléri a külföldre "emigrált" magyarok száma.
   
A magyar kormánynak végre észre kellene vennie, hogy nem kalandvágyból és szórakozásból mennek el a fiatalok, hanem azért mert itthon nincsenek lehetőségeik - hangsúlyozta.
   
Ujhelyi István a magyar kormánytól azt kérdezte, ha igaz az, hogy "Magyarország jobban teljesít", akkor négy év alatt miért nőtt tízszeresére az elvándorolt magyarok száma.
   
Beszámolt arról is, hogy brüsszeli központtal szociáldemokrata pártközösséget alapítanak a külhoni magyaroknak.   
   
A sajtótájékoztató helyszínét azzal indokolta, lassan olyan lesz Magyarország, mint egy múzeum, mint a repülőtéri múzeum, ahova a fiatalok csak családot látogatni, körbenézni jönnek haza.
   
Kérdésre válaszolva Ujhelyi István azt mondta, az MSZP támogatja Pásztor Albert miskolci polgármesterjelöltségét.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.