Brüsszelben ügy lehet a választási zsarolásból

Az Európai Unió csalás elleni hivatalának, az OLAF-nak a véleményét kéri Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője, a párt alelnöke arról, hogy - mint az EP brüsszeli épületében kedden tartott sajtóértekezletén szóvá tette - egyes fideszes politikusok összefüggésbe hozzák az önkormányzatoknak az elkövetkező évekre juttatott uniós fejlesztési források mértékét az októberi választások nyomán megalakuló önkormányzatok politikai összetételével.
„A Fidesz azzal zsarolja a választókat, hogy európai uniós fejlesztési forrás csak akkor jut a településre, ha fideszes a polgármester és a kormánnyal jóban van" - hangoztatta a sajtó képviselői előtt Ujhelyi István. A szocialista EP-képviselő szerint a Fidesz súlyos félreértésben van, hiszen nem a saját forrását, nem állami forrást, hanem az EU-tagállamok adófizetőinek közös forrását osztja az Európai Unió megbízásából.

Ujhelyi szerint az ilyen és ehhez hasonló kijelentések egy-egy választási kampánykörúton, helyi politikusok kortesbeszédeiben sem megengedhetőek, de különösen nyugtalanítóak akkor, ha a kormánypárt magas rangú politikusainak szájából hangzanak el. Idézte ennek kapcsán Tállai András nemzetgazdasági államtitkár egy megnyilatkozását, aki szerinte egy nyilvános megszólalásában így fogalmazott: "az, hogy egy adott megye hogyan fog részesülni a 2014-2020-as időszakban az európai uniós támogatásokból, nagymértékben függ attól, hogy ki fogják vezetni a megyét."

"Preventív szándékkal, a Fidesz-hatalom bűnös szándékait megelőzendő, bejelentést teszek az OLAF-nál" - fogalmazott Ujhelyi. Azoknak az uniós forrásoknak a célba érkezése, amelyeket Magyarország elnyert, és amelyekről az unióval megállapodott, közös európai érdek, és nem pártpolitikai alapon osztogatható kegyúri ajándék - tette hozzá.

Az OLAF létrehozásának célja, a hivatal feladata - hangsúlyozta Ujhelyi - az uniós forrásból származó pénzek nem megfelelő felhasználása elleni fellépés, egyéb jogellenes cselekmények üldözése és szankcionálása. Mint közölte, az OLAF-hoz eljuttatott beadványában állásfoglalást kért arról, megengedheti-e magának bármely európai kormány, hogy politikai szín alapján zsarolja európai uniós forrásokkal a választókat.
Azért kell most az OLAF-hoz fordulni, "hogy ezt a hazaárulást a Fidesz meg se próbálja elkövetni az elkövetkező hét évben" - indokolta lépését az MSZP politikusa.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.