Újbuda elsőként ünnepli a Bölcsődék Napját

A XI. kerületi önkormányzat saját intézményhálózatának fejlesztésén túl idén tízmillió forint pályázati keretet különít el a magánjellegű bölcsődei ellátásra.

Budapesten és Pest megyében egyedül Újbudán működik a módszertani feladatokat ellátó Egyesített Bölcsődei Intézmények (EBI), mely idén elsőként ünnepli a Bölcsődék Napját. Ezt 2010-ben már hivatalosan is április 21-én tartja az ország. Az ünnepségen Molnár Gyula, Újbuda polgármestere bejelentette, idén az önkormányzat tízmillió forint pályázati keretet különít el a magánjellegű bölcsődei ellátás finanszírozására.

Az ünnepség végén a polgármester Motilné Faggyas Ágnessel, az EBI vezetőjével együtt elismeréseket adott át a kerületi bölcsődék dolgozóinak. Ezen a héten a kerületben működő kilenc bölcsőde mindegyikében az önkormányzat kívánság ládájába dobhatják be észrevételeiket, véleményeiket, kívánságaikat a dolgozók és a kisgyermekek szülei.

Újbuda önkormányzata idén is kiemelt figyelmet fordított a férőhelyek bővítésére: a három - korábban játszóházként működő intézmény - bölcsődévé lett átalakítva, így kilenc helyen összesen már csaknem 700 kisgyermek elhelyezésére nyílik lehetőség a kerületben.

Az Egyesített Bölcsődei Intézmények évente átlagosan nagyjából 240 fő oktatását, képzését végzi a módszertani feladatok ellátásához kapcsolódva. Alapfeladata a családban nevelkedő három éven aluli, átlagos fejlődésű gyermekek napközbeni szakszerű gondozása, nevelése, harmonikus testi és szellemi fejlődésének elősegítése az életkori és egyéni sajátosságok figyelembe vételével, valamint a sajátos nevelési igényű gyermekek napközbeni gondozása, nevelése, korai fejlesztése.

A Bölcsődék Napja megünnepléséről szakminiszteri utasítás rendelkezik. Figyelemmel arra, hogy a napközbeni ellátást nyújtó bölcsődéknek meghatározó szerepük van az anyák munkavállalásában és a gyermekek szakszerű, egészséges fejlődést segítő gondozásában. A Pesti Első Bölcsődei Egylet által létrehozott első magyar bölcsőde 1852. április 21-én Budapesten nyílt meg, melynek tiszteletére nyilvánították április 21-ét a Bölcsődék Napjává.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.