Újabb visszaélési lehetőség a kampányfinanszírozásban

Újabb súlyos kockázat a kampányfinanszírozás szabályozásának módosítására irányuló kormányzati javaslatban – állítja a Transparency International Magyarország és a Political Capital Institute.

- A kormánytöbbség a költségvetési salátába rejti a kampányfinanszírozás szabályainak átírását. A módosítás lényege, hogy a listát állító párt képviselőjelöltje lemondhat az őt jelölő párt javára a neki a törvény alapján járó egymillió forintos állami kampánytámogatásról. Borítékolható, hogy a pártok erősen ösztönözni fogják a jelöltjeiket a lemondásra, mert ezzel is növelhetik a rendelkezésükre álló kampánypénzeket. Ezzel nem is lenne probléma. Gondot az okoz, hogy a módosítás továbbcsökkentené a kampánypénzek átláthatóságát. A jelölteknek ugyanis kincstári kártyán folyósítják az állami kampánytámogatást, a pártok viszont a jelöltjeik által a javukra átengedett pénzt is egy összegben, készpénzben kapják meg - fogalmaz közleményében a Transparency International Magyarország és a Political Capital Institute.

- Eddig legalább azt mondhattuk, hogy az egyéni jelöltek állami kampányfinanszírozása rendben van, hiszen ők kártyán kapják az állami pénzt, szigorú számadással tartoznak a költésekről, a készpénzmozgás kizárásának köszönhetően pedig nem tudnak fiktív számlákkal trükközni - érvelnek e jelentés kidolgozói. A módosítás hatására azonban éppen a legnehezebben ellenőrizhető készpénzhányad növekedne a pártok által élvezett állami kampánytámogatások körében. Ez további teret ad a kampánypénzekkel való visszaélésre, mert bár a pártoknak a jelöltjeiktől átvett egymilliós állami támogatásról majdnem olyan szigorúan kell elszámolniuk, mintha a pénzt maguk a jelöltek kapnák, a készpénzes támogatás miatt akár fiktív számlákat, bizonylatokat is benyújthatnak - vélekedtek.

- A kormánytöbbség által jegyzett módosító javaslat ráadásul tudomást sem vesz azokról a problémákról, amelyekre korábban hívtuk fel a figyelmet – fogalmaztak az elemzők. Az országos listát állító pártok készpénzben kapják az állami kampánytámogatást, ami minimum 149,25 millió forint, de akár 597 millió forintra is feltornázható. A pártokat továbbra sem kötelezik kampányköltéseik tételes bevallására. Sikertelenség esetén is csak a jelöltjeiktől átvett egymilliós támogatást kell visszafizetniük, míg a pártlista után járó több százmillió forintot akkor is megtarthatják, ha egyetlen szavazat sem érkezik a listájukra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.