Újabb támadás Alföldi ellen - most felekezeti alapon

Azt hihettük lezárult az Alföldi-ügy, amikor Réthelyi Miklós írásban figyelmeztette a Nemzeti Színház vezetőjét. A miniszter akkor azt mondta, az ügyet lezártnak tekinti. Ám most két civil szervezet méltatlankodik az elmaradt felelősségre vonás miatt, és a változatosság kedvéért Alföldi menesztését követelik.

Ezúttal a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Civil Összefogás Fórum követeli Réthelyi Miklósnak címzett levelükben Alföldi Róbert menesztését a Nemzeti Színház éléről. Az ok, a már unos-untalan idézett Alföldi-mondat, melyet az igazgató az őt provokáló Jobbikhoz kötődő on-line televizió munkatársának címzett. A tiltakozók szerint elmaradt a felelősségre vonás egy "példaértékű esetben".

Folyamatos támadások

Az elmúlt hét hónapban folyamatos támadások érték a Nemzeti Színház vezetőjét, aki hosszú ideig nem reagált a sokszor homofób, antiszemita klisékkel tarkított támadásokra. Május 20-án sajtótájékoztatóján egy őt provokáló újságírónak szánt ominózus válasza. Mint kiderült, a Jobbikhoz kötődő, on-line televízió munkatársa sosem járt a színházban, egyedül az orális szexet imitáló részt látta az Alföldi Róbert rendezte előadásból, Az ember tragédiájából. Az újságíró Alföldi lemondását firatta. Ezzel elindult a cirkusz, az események óriási botránnyá duzzadtak. A Jobbik a kereszténydemokratákkal karöltve követelték a színházigazgató leváltását, miközben verbális nemi erőszakkal vádolták. A képviselők elérték, hogy vizsgálat induljon Alföldi ellen.

A viharos napok során Alföldi Róbert egyértelművé tette, hogy véleménye szerint nem sértette meg senkinek a méltóságát. A nézők a színházban állva tapsolással, míg a köztudottan jobboldali érzelmű Blaskó Péter a nyilvánosság előtt állt ki Alföldi Róbert mellett.

Réthelyi Miklós, aki az újságíróval és a nagyhangon tiltakozó késpviselőkkel ellentétben látta Az ember tragédiáját a Nemzetiben, elismerően nyilatkozott az előadásról. Végül a miniszter május végén becitálta a Nemzeti Színház igazgatóját és írásos figyelmezeteésben részesítette. Réthelyi akkor világossá tette: lezártnak tekinti az ügyet.



Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.