Újabb szocialista jutalmakra bukkant Pécsen a Fidesz

A pécsi polgármesteri kabinetiroda szerint a napokban nyilvánosságra hozott összegeken felül több millió forint úgynevezett céljutalmat is felvettek a baranyai megyeszékhely korábbi szocialista vezetői. A helyi MSZP hamisnak tartja az adatokat.

"Kiderült, hogy több millió forintos nagyságrendben céljutalmat is felvettek a volt szocialista városvezetők 2002 és 2009 között. Ezek a plusz pénzjutalmak nem szerepeltek a jelenlegi városvezetés által nyilvánosságra hozott listán" - írta a kabinetiroda az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Hozzátették: belső vizsgálatot rendeltek el az ügyben, így jelenleg azoknak a dokumentumoknak az összegyűjtése folyik, amelyekben szerepel, hogy az adott városházi vezetők mivel indokolták ezen céljutalmak felvételét.

A kabinetiroda tájékoztatása szerint a volt szocialista alpolgármesterek közül Gonda Tibor 2003 és 2007 között mintegy bruttó 3,8 millió, Kunszt Márta 2003 és 2006 között mintegy 3 millió, Tóth Bertalan 2007-ben 825 ezer forint céljutalmat vett fel.

"Még összesítik azokat a dokumentumokat is, amelyek a korábbi milliós jutalmak indoklását tartalmazzák, ezt a városvezetés szintén nyilvánosságra fogja hozni" - olvasható a közleményben.

Az MSZP pécsi szervezete szerint az adatok nem felelnek meg a valóságnak. "Nem először szembesülünk azzal, hogy Páva Zsolt és a Fidesz hazudik. A városházi jutalmakról szóló lista városházi verziója első alkalommal is és az újabb felfedezés után is hamis adatokat tartalmaz, ezért ebben a hamis, trükkök százaitól hemzsegő számháborúban nem veszünk részt" - írták hétfői közleményükben.

Hozzáfűzték: Páva Zsolt még mindig nem hozta nyilvánosságra a lista valós verzióját, amely tartalmazza, hogy alpolgármesterként 1990 és 1994 között és polgármesterként 1994 és 1998 között mennyi jutalmat vett fel és hagyott jóvá.

Az MSZP reményét fejezte ki, hogy a polgármester a város nevében feljelentést tett Nagy Csaba alpolgármester ellen, "aki a háromszor is jogtalanul felvett jutalmát nem fizette vissza a város kasszájába, hanem azt saját belátása szerint használta fel, amivel sikkasztást követett el".

A Magyar Nemzet múlt hétfői számában azt írta, hogy a pécsi önkormányzat 2002 és 2009 között összesen 3,1 milliárd forintot fizetett ki jutalmakra, miközben a város adóssága folyamatosan nőtt. Az alpolgármesterek munkáját kiemelten honorálták, köztük volt, aki egy nap kétszer is kapott jutalmat.

Páva Zsolt pénteken nyilvánossá tette a volt önkormányzati vezető tisztségviselőknek 2002 és 2009 között átutalt jutalmak összegét. A listához csatolt közleményében ezt azzal indokolta: a pécsiek "megérdemlik, hogy tudják", hiszen lényegében az ő pénzüket osztották szét egymás között az MSZP politikusai, miközben a város adósságát folyamatosan növelték. Hozzátette: vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, milyen indokokkal fizették ki a jutalmakat, és egyetért a Fidesz azon kezdeményezésével, hogy vizsgálóbizottságot állítsanak fel az ügyben.

A városháza által az MTI-hez is eljuttatott lista szerint a nyolc év alatt a legtöbb jutalmat, nettó mintegy 23,7 millió forintot Pécs volt jegyzője vette fel. Az egykori szocialista alpolgármesterek közül Gonda Tibor mintegy 10,5, Kunszt Márta 7,3, Tóth Bertalan 3,4, Meixner András 2,7 millió forintot kapott, ugyancsak nettó összegként.

Nyőgéri Lajos, az MSZP városi elnöke a listával kapcsolatban azt mondta, hogy a pécsi városvezetés olyan gyakorlat miatt kiált ügyészségért, bíróságért, amelyet maguk is alkalmaztak, alkalmaznak, és amelyet más fideszes városokban is alkalmaznak.

A szocialista politikus szerint 2009 és 2011 között, Páva Zsolt polgármestersége alatt, mintegy 856 millió forint jutalmat osztottak ki, Nagy Csaba fideszes alpolgármester pedig 2009-ben és 2010-ben 2,5 millió forint jutalmat vett fel.

Nyőgéri Lajos hozzátette, hamarosan nyilvánosságra hozzák a Páva Zsolt által 1990 és 1994 között alpolgármesterként felvett, továbbá az általa 1994 és 1998 között polgármesterként jóváhagyott jutalomkifizetéseket. A politikus hangot adott azon véleményének is, miszerint "figyelemelterelés zajlik", a városvezetés "meg van zavarodva" a Pécsi Vízmű ügyében várható nagy összegű kártérítés miatt.

A polgármesteri kabinetiroda reagálásában azt írta, hogy Páva Zsolt polgármesterként 2009-ben összesen bruttó 34 millió forint értékben engedélyezett köztisztviselői jutalmat, egyúttal leállított mindenféle politikusi jutalmazást. A közlemény szerint sem ő, sem pedig az alpolgármesterek nem vettek fel jutalmat.

Nagy Csaba alpolgármesternek könyveléstechnikai hiba miatt háromszor valóban utaltak jutalmat összesen 908 ezer forint értékben, de azt bankszámlakivonatokkal bizonyíthatóan karitatív szervezeteknek utalta át - írta a kabinetiroda.

A közlemény szerint 2010-ben nettó 112 millió, idén pedig 29 millió forint köztisztviselői jutalmat fizettek ki Pécsen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.