Újabb szocialista ex-honatyát gyanúsítottak meg Hunvald-ügyben

Két nappal országgyűlési képviselősége és mentelmi joga megszűnése után gyanúsítotti idézést kapott Szabó Zoltán szocialista politikus – tudta meg ügyészséghez közeli forrásokból a Népszabadság. Szabót a Hunvald-ügyben tettestársként elkövetett csalással gyanúsítják meg önkormányzati ingyentelefonja miatt. Az érintett áll a vizsgálat elé.

Gyanúsítotti idézést kapott a napokban Szabó Zoltán volt MSZP-s országgyűlési képviselő – értesült ügyészséghez közeli forrásokból a NOL. Úgy tudjuk, a vádhatóság a Hunvald-ügyben kívánja gyanúsítottként kihallgatni az ex-honatyát, mégpedig folytatólagosan elkövetett, nagy értékű csalás tettestársaként. Úgy tudjuk, hogy az ügyészség szerint Szabó részese volt a kerületi visszaéléseknek, mégpedig azzal, hogy a kerületi önkormányzat közpénzen ingyen mobiltelefont bocsátott a képviselő rendelkezésére és fizette annak számláit.

Szabó egyébként a körzet országgyűlési képviselője volt, egészen a mostani parlament megalakulásáig. Érdekesség, hogy az idézést éppen két nappal mentelmi joga megszűnése, vagyis az új Országgyűlés megalakulása után kézbesítették a szocialista politikusnak. Szabó Zoltán a választásokon az első körben jelentősen alulmaradt fideszes ellenfelével szemben, a párt ezért a két forduló között vissza is léptette az LMP javára. Az országos listán viszont nem volt befutó helyen, ezért a következő négy évben nem tagja a T. Háznak.

Szabó Zoltán az elmúlt időszakban leginkább azzal szerepelt a nyilvánosság előtt, hogy az MSZP egyik „ökleként” ütötte és kritizálta a Fideszt. Ő volt az „Így kormányoztok Ti!”-sorozat egyik megmondó embere, de nevéhez kötődik a szintén közéleti botrányt kavart Narancsvidék című, a fideszes önkormányzati ügyeket feltáró kiadvány is.

A Népszabadság megkereste Szabót, aki kérdésünkre nem cáfolta a gyanúsítás tényét. Mindössze annyit közölt: tiszta lelkiismerettel áll minden vizsgálat elé. „Furcsállom az ügyet, hiszen bevett gyakorlat, hogy a körzet országgyűlési képviselőjének munkáját az önkormányzat támogatja. A korábbi képviselő Deutsch Tamásnak például komplett irodát és apparátust fizettek. Nem cáfolom, volt egy telefonom, amelyet a hivatal biztosított. De ez eddig sem volt titok. Az a rossz érzésem, hogy megkezdődött az Orbán-féle el- és leszámolás, amelynek az egyik kijelölt bűnbakja én vagyok” - fogalmazott lapunknak.

Ami a Hunvald-ügyet illeti, épp a mai napon adta hírül a Népszava, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség várhatóan a nyomozás meghosszabbítását indítványozza majd az erzsébetvárosi ingatlanügyben. A nyomozás határideje most június 3-a. Az ügyben gyanúsított Hunvald György polgármester már másfél éve előzetes letartóztatásban van, a legutóbbi döntés szerint június 12-ig, vélhetően ennek meghosszabbítását is kérik a nyomozó ügyészek.

Az ügy másik gyanúsítottja, Gál György volt kerületi képviselő, bizottsági elnök előzetese már május 27-én lejár, azt ugyancsak meghosszabbíthatják. Az ügynek egyébként összesen 22 gyanúsítottja van, köztük Czibula Csaba, a Fidesz egykori kerületi alelnöke, aki a Népszava szerint Mexikóban rejtőzik és novemberben adtak ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot, de azóta sem került elő.

Szabó Zoltán, még a parlamentben
Szabó Zoltán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.