Meggyalázták Raoul Wallenberg budapesti szobrát

Ismeretlenek megbecstelenítették a második kerületben álló Raoul Wallenberg-szobrot: disznólábakat aggattak az alkotásra.

Az esetről a narancs.hu számolt be. Tudósításuk szerint a magyar zsidók ezreit megmentő svéd diplomata szobrának megbecstelenítése egy New York-i konzervatív rabbi gyülekezetéből álló turistacsoportnak tűnt fel kedden délelőtt. A szoborra 4-5 disznólábat kötöttek fel, egyértelmű a szándékosság.

A csoportot kísérő idegenvezető délelőtt 11 óra körül értesítette a második kerületi Városfejlesztő Irodát, amely a közterület-felügyeletet ellátó ügyfélszolgálatot üzemelteti. A narancs.hu-t is értesítő idegenvezető az ügyfélszolgálatnak azt mondta, hogy a szobrot megbecstelenítették.

A portál negyed 5 körül hívta fel az ügyfélszolgálatot, ahol rongálásként emlékeztek a bejelentésre, csak a narancs.hu érdeklődésére fogták fel, hogy jóval többről van szó. (A narancs.hu riporterének úgy tűnt, nem szándékos az ügyfélszolgálat halogatása, egyszerűen a diszpécser nem is gondolt arra a bejelentéskor, hogy a szobrok esetében megszokott rongálásnál több történt.)

Raoul Wallenberg meggyalázott szobra
Budapest, 2012. május 22. Raoul Wallenberg szobra Budapesten, a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasorban, amelyre ismeretlenek disznólábakat tettek. A svéd diplomata - aki a második világháború éveiben Magyarországon zsidók ezreit mentette meg a deportálástól - emlékműve Varga Imre szobrászművész alkotása. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A telefonhíváskor azonnali intézkedést ígértek.

Negyed hatkor még mindig nem volt letakarítva a szobor, a portál úgy tudja, a rendőrséghez akkortájt érkezhetett be az állampolgári bejelentés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.