Stoptábla a KRESZ-módosításnak

A kormány most szerdán sem tárgyalja a KRESZ-módosításokat, mert még mindig nem zárultak le az egyeztetések. A közlekedési szabályok mielőbbi módosítását több tényező is sürgeti, ám arra legkorábban december 1-én kerülhet sor. Addig a fővárosi szomogrendelet sem módosítható.

Tovább késik a KRESZ eredetileg szeptemberre tervezett módosítása. Szollár Domokos kormányszóvivő elmondta: az önkormányzatokkal alapos egyeztetésekre van szükség, mivel a módosítások több feladatot is adnak a helyhatóságoknak, például az iskolabuszokkal kapcsolatban. Egyeztetik még a kerékpárosokat érintő szabályokat is.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) kommunikációs osztálya úgy tájékoztatott: legkorábban december elsejétől változhat a KRESZ, ha november első felében megszületik az erről szóló kormányrendelet.

A közlekedési szabályok módosítása az eredeti tervekhez képest több hónapot csúszik: a közlekedési tárca honlapján elérhető dokumentumon is szeptemberi határidő szerepel. A kormány első olvasatban már foglalkozott az előterjesztéssel, és annak kapcsán további egyeztetéseket kért a minisztériumtól.

A KHEM közlése szerint két fontos szempontnak kell megfelelni a közlekedési jogszabály átfogó újragondolása kapcsán: a közlekedőknek könnyen áttekinthető és közérthető szabályozásra van szükségük, míg az intézkedő rendőr és az eljáró bíró fogózkodókat szeretne az egyes forgalmi helyzetek megítéléséhez. A minisztérium a tervezett átdolgozás során szeretné összehangolni ezeket a részben ellentétes érdekeket. A KRESZ szabályok mihamarabbi módosítását több dolog is sürgeti.

A Főpolgármesteri Hivatal hétfőn jelentette be, hogy a tervekkel ellentétben csak később lép hatályba az az intézkedés, amely korlátozná a sok légszennyező anyagot kibocsátó járművek forgalmát Budapesten, a Hungária körút gyűrűjén belül. Az intézkedés keretében - a szmoghelyzet megelőzésére - október 20. és március 8. között korlátozták volna a sárga színű matricával ellátott, kedvezőtlenül sok légszennyező anyagot kibocsátó gépjárművek forgalmát az érintett területen belül.

A korlátozás hatályba léptetéséhez szükség van a KRESZ módosítására, így az intézkedést csak az után, egy külön önkormányzati rendelet alapján lehet bevezetni.

A polgárőrségről szóló, szeptember 1-től megváltozott törvény miatt is szükség van a KRESZ módosítására. A jogszabály szerint a polgárőr is megállíthat autósokat, például a rendőri intézkedést igénylő közúti közlekedési baleset helyszínén a közlekedés zavartalanságának biztosítása érdekében, valamint az óvodák és általános iskolák közvetlen közelében a gyerekek biztonságos átkelése érdekében.

A kormányszóvivői irodán korábban elmondták: az új KRESZ-szabályokkal a kabinet célja alapvetően a vétlen közlekedők, a kerékpárosok, a gyalogosok védelme, az előírások egységesítése, egyszerűsítése, a szabálykövető magatartás erősítése, valamint egyes korszerű forgalomtechnikai megoldások bevezetése. Fontos hangsúlyozni, hogy egészében nem írják át a KRESZ-t,  csupán a szabályok egy része változik.

A tervezet például több, a kerékpárosokra vonatkozó új szabályt is rögzít. Ilyen például, hogy kerékpárúton legfeljebb 30 kilométeres óránkénti, gyalog-, illetve kerékpárúton pedig 20 kilométer/órás sebességgel közlekedhetnének. Növelheti a kerékpárosok és a gyalogosok biztonságát, hogy a kanyarodó járművek vezetői számára elsőbbségadást ír elő a módosítás. A dokumentum lehetővé tenné a kerékpárutakon várakozó járművek elszállítását is.

A módosítás pontosítja a gyerekülés használatának szabályait: a 150 centiméternél alacsonyabb gyerekek ülését a biztonsági övhöz vagy annak bekötési pontjához kell csatolni.

A tervezet szigorúbban szabályozná a rendszámok láthatóságát is, meghatározza a quad fogalmát, és engedélyezné, hogy a különösen balesetveszélyes helyeken a jelenleginél nagyobb, fényvisszaverő sárga háttéren is elhelyezhetők legyenek a közlekedési táblák. A módosítás több új közlekedési táblát is bevezetne, ilyen például a torlódás jelzésére szolgáló piros keretes háromszög.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.