Újabb rekordot döntött a kormány: 18 és fél ezren vannak rács mögött

Utoljára 2002-ben ültek annyian a börtönökben, mint most: a fogva tartottak száma megközelíti a 18 és fél ezret.

Az előző évhez viszonyítva 2013-ban javult a fogva tartás biztonsága, köznyugalmat megzavaró rendkívüli esemény nem történt - erről Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka beszélt a szervezet hétfői állománygyűlésén. A vezérőrnagy komoly szakmai eredménynek nevezte, és a bevezetett intézkedéseknek tulajdonította, hogy tavaly egyetlen fogolyszökés sem történt.

Emelkedett ugyanakkor a fogvatartottak létszáma, az első negyedévben több mint ezerrel, és júliusra elérte a 18 439-et, ami legutóbb 2002-ben fordult elő. Az emelkedő létszám ellenére csökkent az egymás sérelmére elkövetett fogvatartotti cselekmények száma: míg 2012-ben 431 ilyen esetet rögzítettek, addig tavaly 410-et.

A büntetés-végrehajtás szállítási feladatai 5 százalékkal növekedtek, ugyanakkor az előállítások száma kismértékű csökkenést mutat.
Az előzetes letartóztatásban lévők száma 5053-ra emelkedett, ezzel a fogvatartottak közötti arányuk 28,3 százalék volt.

A jogerősen elítéltek létszáma 12 391 volt, ami 3,4 százalékos növekedést jelent 2012-höz viszonyítva. Továbbra is a börtönbüntetést töltők száma a legmagasabb, a jogerős szabadságvesztésre ítéltek 59 százaléka ebbe a csoportba tartozott. A fegyház fokozatúak aránya 3,5 százalékkal növekedett, a fogház fokozatúaké pedig érdemben nem változott.


Az ez évi feladatokról szólva Csóti András elmondta, a foglalkoztatás növelése továbbra is kiemelt fontosságú. Cél, hogy minden munkaképes elítélt dolgozzon a börtönökben.

Megkezdődött az új büntetés-végrehajtási kódex végrehajtási rendeleteinek kidolgozása, a törvény 2015. január 1-jei hatályba lépéséig a teljes személyi állomány oktatását is el kell végezni. Folytatódik a férőhely-bővítési program: 2014-ben nagyarányú, 1200 fős növekedést akarnak elérni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.