Újabb pert nyertek a filozófusok

Gábor György és Geréby György ügyében sajtó-helyreigazítás közzétételére kötelezte a Magyar Nemzetet a Fővárosi Bíróság mai ítélete.

Az ítélet szerint a Magyar Nemzet valótlanul állította azt, hogy az MTA Filozófiai Kutatóintézete egy „technológiai kutatási" témakörben kiírt pályázaton vett volna részt.

Valótlan állításukkal szemben a valóság az, hogy a Filozófiai Kutatóintézet társadalomtudományi kutatások témakörben pályázott, amely pályázatban részt vettek kutatókként - de az újság állatásaival ellentétben nem projektvezetőkként - Gábor György és Geréby György is.

Valótlanul állította tehát a Magyar Nemzet azt, hogy a Kutatóintézet pályázata „köszönő viszonyban sem volt" a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Hivatal (NKTH) pályázati kiírásával. Azt a tényt, hogy hat, egymástól mindenben független tudományos pályázatot az NKTH összesen félmilliárd forint támogatásban részesítette, a Magyar Nemzet abban a hamis színben tüntette fel, mintha a pályázati munkában résztvevő filozófusok ezt az összeget maguk között szétosztották volna és ekként tíz-, sőt százmillió forintos nagyságrendű összegekhez jutottak volna hozzá. A Magyar Nemzet ezen hamis állításával szemben a tény az, hogy a filozófusok három éves munkájukért részesültek a Magyar Nemzet szerinti összeggel össze sem hasonlítható mértékű díjazásban.

Az ítélet szerint hamisan állította a Magyar Nemzet azt is, hogy Gábor Györgynek és Geréby Györgynek munkaköri kötelezettsége lett volna a pályázati munkában való részvétel: a valóság az, hogy a pályázat szerinti kutatási- és alkotómunka egyiküknek sem volt munkaköri kötelezettsége.

Az ítélet szerint a Magyar Nemzet négy egymást követő lapszámában és külön a Magyar Nemzet Online kiadásában köteles a helyreigazítás szövegét közzétenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.