Újabb óvoda nyílt Angyalföldön

Új, 200 gyermek elhelyezésre alkalmas óvoda nyílt tegnap a XIII. kerületben.

Az angyalföldi Szegedi út–Országbíró úti lakótelepen kétszáz férőhelyes óvoda kezdte meg működését tegnap.  A Pitypang Tagóvoda átadási ünnepségén Tóth József polgármester kiemelte, a kerületben presztízskérdés, hogy az önkormányzat ne csak a növekvő gyermeklétszámhoz igazodó igényeket tudja kielégíteni, hanem azt színvonalasan is oldja meg. A beruházás első ütemének költsége 315 millió forint, a teljes fejlesztés és bővítés csaknem 700 millió forintba kerül.

A polgármester az önkormányzatok 20 éves születésnapján tartott beszéde elején rövid áttekintést adott a kerületi gyermeklétszám alakulásáról. 1985-ben 4600 óvodáskorú gyermek élt a XIII. kerületben, ez az ezredfordulóra a felére csökkent, viszont a következő tanévben már 3100 fő kezdheti meg az évet. Ez a gyermeklétszám örvendetes növekedését mutatja, köszönhetően elsősorban a születések emelkedésének. 2000-ben 640 gyerek született a kerületben, majd az évek során a szám folyamatosan emelkedett, 2010-re elérve az 1140-et.

Az Üteg utca 30. szám alatti épületegyüttesben az Országbíró lakótelep járulékos beruházásaként létesült a 8 csoportos, 200 férőhelyes óvoda, még 1974-ben. Később az épületet bővítették, ahol dolgozók gimnáziuma, majd művészeti gimnázium működött. Most a gyermeklétszám emelkedése tette szükségessé a visszaalakítást.

Az átalakításra az épület eredeti tervezői, Lukács Istvánt és Vikár Andrást kaptak megbízást. Fontos szempont volt, hogy funkcionálisan jól működő, világos és vidám terek jöjjenek létre a legegyszerűbb megoldások alkalmazásával, a legszükségesebb szerkezeti átalakítással, megtartandó, tágas, kétszintes közlekedő-aulatérrel.

A földszinten helyet kapott egy új, 400 adagos melegítőkonyha, mely a későbbi bővítéskor is elegendő kiszolgálást biztosít. A kor követelményének megfelelő orvosi szoba és elkülönítő is épült. A mozgásukban korlátozottak számára az épületbe való bejutás (Országbíró utcai bejárattal) és a földszinten az akadálymentes közlekedés biztosított, a teljes akadályménesítés (lift elhelyezésével) a második ütemben valósul meg.

Figyelemreméltó az udvar megtervezése: A hátsó kertben egy 1,2 m széles kiselemes térkővel burkolt kerti út épült, melyen a gyerekek körbe tudnak biciklizni, kismotorozni. Erre az utacskára fűzték fel az egyes játszóhelyeket és a mintegy 100 négyzetméteres alapterületű gumiburkolatú sportpályát. A többi játszóhelyet sövénnyel választották el. A sportpálya mellé, a kert hátsó részébe gumiburkolatra elhelyezett fészekhinta került. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.