Újabb lépés az önkormányzati rendőrség felé

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselői levélben kérik a parlamenti képviselőket: szavazzanak nemmel a Belügyminisztérium azon törvényjavaslatára, amely szélesítené a közrend fenntartásában közreműködő szervek intézkedési jogosítványait, a szervezetek nevében fellépőknek megengedné például bilincs, valamint önvédelmi célból szolgálati kutya alkalmazását. Mindez ugyanis szerintük növeli az állam lehetőségét a személyi szabadság korlátozására.

A TASZ szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló belügyminiszteri javaslat növeli az állam lehetőségét a magánszféra szűkítésére és a személyi szabadság korlátozására.

A törvényjavaslat szélesíti a közrend fenntartásában közreműködő szervek - mint például természetvédelmi őrség, közterület-felügyelet, mezőőrség - intézkedési jogosítványait. A szabályozás alapján bővülne például a ruházat, a csomag és járművek átkutatásának lehetősége, a szervezetek nevében fellépőknek megengedné a bilincs, valamint önvédelmi célból szolgálati kutya alkalmazását.

Hozzátették, hogy az érintett szervezetek többsége a helyi önkormányzatok irányítása alatt működő rendészeti szerv, "ezen a szinten pedig politikai célokra való felhasználásuk veszélye nagyobb és ellenőrizhetetlenebb". Ebből következően a kiszolgáltatott, védtelen, jogi alapismeretekkel nem rendelkező személyek könnyen a szélsőséges politikai akarat áldozataivá válhatnak - olvasható a közleményben.

A TASZ álláspontja szerint a törvényjavaslat egy újabb lépés az önkormányzati rendőrség megteremtése felé. Az előterjesztéshez nem kapcsolódik a jogalkotásról szóló törvényben előírt előzetes hatásvizsgálat, amely szakmai alapon igazolná, hogy "szükséges és alkalmas az alapjog-korlátozó kényszerintézkedések alkalmazási körének a bővítése a közbiztonság növeléséhez".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.