Újabb közigazgatási kormánykísérlet

Visszaállítaná a megyei szintű közigazgatási hivatali rendszert a kormány - legalábbis részben. Ezzel egy csaknem kétéves politikai, jogi és közigazgatási vitára kerülhet pont, s visszaállhat az eredeti, alkotmányos rend. Kérdés, az ellenzék is elégedett lesz-e a visszamódosítás mértékével, kétharmados támogatás híján ugyanis megoldatlan marad a települések törvényességi ellenőrzése.

A kormány rendezni akarja a közigazgatási hivatalok helyzetét, ezért olyan kompromisszumos törvénymódosítást terjesztett elő, amely az ellenzék és a kormány fő törekvéseit is tartalmazza - közölte Varga Zoltán önkormányzati miniszter a Magyar Jogász Egylet Békés megyei szervezete által rendezett konferencián, Gyulán.

Emlékeztetett arra, hogy a megyei közigazgatási hivatalok régiós átszervezéséről szóló korábbi kormányrendeletet az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította. A mostani indítvánnyal teljesül az ellenzék kérése, vagyis ismét megyei hatáskörbe kerül az önkormányzatok törvényességi ellenőrzése, ugyanakkor a hatósági feladatok első- és másodfokú elbírálásban az erre a célra felállított regionális államigazgatási hivatalok továbbra is szerepet kapnának.

"A helyi önkormányzati rendszer létrejötte, ma már senki által nem vitatva, a demokratikus jogállam kiépítésének meghatározó tényezője volt" - mondta a miniszter, majd hozzátette: az első időszak sikerei után azonban fokozatosan és egyre markánsabban felszínre kerültek a rendszer belső ellentmondásai, esetenként működési zavarai.

A hatékony és gazdaságos működést, a helyi közszolgáltatások színvonalát, az állampolgári esélyegyenlőséget veszélyezteti a szétaprózódott településszerkezet, valamint a helyhatóságok rendkívül széles feladat- és hatásköre közötti ellentmondás. Településtípusonként eltérőek az önkormányzati rendszerben lévő feszültségek, de az "bizonyossá vált, hogy a helyi autonómia elsődlegességének minden más szempontot háttérbe szorító felfogása működési zavarokat okoz, és ezzel éppen a helyi választópolgárok érdekeit sértheti" - fogalmazott Varga Zoltán.

Egyre inkább érzékelhető az "érdemi középszint", az erős hatáskörű területi önkormányzat hiánya. "A strukturális eredetű feszültségek miatt csökkenő hatékonyságú, esetenként pazarló rendszerben nem hasznosulnak a befektetett anyagi erők és szellemi energiák, és egyre nehezebb a finanszírozás".

Varga Zoltán egyértelmű sikernek nevezte ugyanakkor a kistérségi összefogás erősödését és a többcélú társulások egyre kézzelfoghatóbb eredményeit. "Az eddig vizsgálatok a közszolgáltatások növekvő színvonaláról, a gazdaságosabb, hatékonyabb működésről tudósítanak" - jelentette ki. A felszínre került negatívumok egy része "gyermekbetegség", más részük pedig "csak a kötelező társulás jogintézményével orvosolható".

A tárcavezető szerint ugyanakkor érzékelhető a szemléletváltozás, hiszen "egyre kevésbé idegen az önkormányzatoktól az összefogás, az együttműködés gondolata", ami a jövőben komolyabban lehet építeni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.