Újabb kétmilliárd tanyafejlesztésre

A kormány eddig összesen 4,5 milliárd forintot különített el a Nemzeti Tanyafejlesztési Programra, most újabb 2 milliárdos keretet nyitnak meg. Önkormányzatok is pályáznak.

Több mint 1200 pályázó, köztük kétszáznál is több önkormányzat érdeklődik a kormány által meghirdetett Nemzeti Tanyafejlesztési Program harmadik ütemében rendelkezésre álló kétmilliárd forintos keret iránt - mondta az augusztus 7-i beadási határidő kapcsán a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Budai Gyula tájékoztatása szerint a kormány eddig összesen 4,5 milliárd forintot különített el a programra amivel a 300 ezer tanyán élő lakos életminőségének javítását, a vidék népességmegtartó képességének erősítését, főként a fiatalok helyben maradását igyekszik vonzóbbá tenni. Ennek érdekében egyebek mellett kis és közepes méretű tanyagazdaságok működésének támogatása, a szolgáltatások színvonalának emelése a feladat. És olyan, az önkormányzatok által felkarolt helyi termelői piacok kialakítása, ahol a környékbeli tanyáknál megtermő zöldség, gyümölcs, valamint a hús és tejtermékek eladásával a termelők állandó plusz jövedelemhez juthatnak - mondta.

Mivel az alföldi megyékre jelező a tanyavilág, az elmúlt két évben meghirdetett program iránt Bács-Kiskun, Csongrád és Pest megyéből volt a legnagyobb az érdeklődés - magyarázta az államtitkár. Az összesítés szerint eddig 434 pályázó - családi gazdálkodó, őstermelő, önkormányzat, tanyagondnoki szolgálat - nyert pénzt, elsősorban a tanyákhoz vezető földutak karbantartására, munkagépek beszerzésére, a tanyai termékek piacra jutásának megkönnyítésére, az egészség megőrzésére és arra, hogy a tanyán élőkhöz "közelebb vigyék a kultúrát". A most záruló szakaszban a korábbiaknál több pályázat futott be.

Az MTI munkatársai önkormányzatoknál érdeklődtek, hogy a hétköznapokban milyen változást eredményeztek a nyertes pályázatok. A Csongrád megyei Röszke melletti magyar-szerb határ közeli tanyavilágban csaknem 500-an élnek. Többségük idős, egyedülálló ember, ugyanakkor - amint Borbásné Márki Márta polgármester elmondta - egyre több a családos fiatal. Mindannyian örömmel fogadták a pályázati támogatás felhasználásával beindított egészségügyi szolgáltatást, amelyben mikrobusszal ultrahangos szűrésekre, ortopédiai vizsgálatra vitték őket. Több alkalommal színházlátogatást is szerveztek a kultúra iránt fogékony tanyasiaknak, és ezt - újabb pályázatok elnyerésével - szeretnék gyakorlattá tenni.

A Homokhátságon, Mórahalom, Ásotthalom, Zákányszék lakosságának csaknem egyharmada él a külterületeken. Csányi László (Fidesz) Mórahalom alpolgármesterének tájékoztatása szerint a települések kistérségi társasága pályázati pénzből útkarbantartó berendezést vásárolt a kátyúk felszámolására.

Cegléden a 45 millió forintos pályázati pénzből korszerűsítették és befedték a nyári zöldségpiacot, ahol 50-60 környékbeli tanyasi gazda kínálja portékáját rendszeresen. Földi László (Fidesz-KDNP) polgármester arról adott tájékoztatást, hogy a tanyafejlesztési program pályázatain a Pest megyei város eddig csaknem százmillió forint támogatást nyert el. Ebből fejlesztették a tanyagondnoki szolgálatot, öt tanyára bevezették a villanyt, és a Máltai Szeretetszolgálat bevonásával mobil kemencét, napkollektoros gyümölcsaszalót vásároltak.

A Bács-Kiskun megyei Fülöpháza az óránként 250 jószágot feldolgozni képes baromfi-feldolgozóval és tésztagyártó üzemmel gazdagodott a pályázaton elnyert 49 millió forintból. Ehhez az önkormányzat önrészként 13 millió forintot adott - magyarázta az MTI-vel Balogh József (független) polgármester. A tésztaüzemben naponta négy tonna élelmiszer készül, amelyhez a környék termelőitől vásárolt tojást használják fel. A garantált átvétel a gazdáknak jelent biztonságot, jó jövedelemkiegészítést. A két üzem tíz embernek és több száz beszállító családnak jelent megélhetést.

Solton nemrég adták át a 63 millió forint pályázati pénzből kialakított zöldség- és gyümölcsfeldolgozót, amelyet a Solti Tanyasi Piac, Turisztikai, Feldolgozó és Értékesítő Szövetkezet működtet. Holczmann Mihály ügyvezető elnök az MTI-nek elmondta: a használaton kívüli, felújított épületben jelenleg a próbaüzem zajlik. Szeptemberben indulhat a termelés, amelyhez a 20-25 kilométeres körzetben tanyákon termelt zöldséget és gyümölcsöt vásárolják majd fel. A feldolgozó termékei a térség piacaira és a közintézmények konyháiba kerül majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.