Katasztrófavédelmi 'lefejezés' Hajdú-Biharban

Kovács Ferenc tűzoltó ezredest, a debreceni önkormányzati tűzoltóság eddigi parancsnokát nevezték ki a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjévé; a kinevezési okiratot Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője hétfőn nyújtotta át a debreceni megyeházán.

Bakondi György tűzoltó altábornagy az ünnepi állománygyűlésen méltatta a korábbi vezető, a nyugdíjba vonuló Mándi László polgári védelmi mérnök ezredes több évtizedes munkáját, s ajándéktárggyal jutalmazta meg őt.

A főigazgató azzal indokolta a vezetőváltást, hogy a katasztrófavédelem is új feladatok előtt áll, s ez új szemléletet, új vezetési módszereket, s új csapatépítési feladatokat igényel. Szólt arról, hogy az elmúlt nyolc évben, amikor nem ő vezette a szervezetet, sok olyan változtatás történt, amely "visszahúzta" a teljesítményt. Példaként említette, hogy 300-zal csökkentették a létszámot, a költségvetési támogatás a működőképesség legalsó határáig csökkent, s nyolc év alatt "szétverték a közösségeket, amelyek a baj órájában cselekedni tudnak".

A borsodi árvíznél szembesültek azzal, mennyire nem működik a szervezet - jegyezte meg Bakondi György, hozzátéve: ezen gyorsan változtatni kellett, s az október 4-ei vörösiszap-katasztrófa idején már lehetett látni, hogyan tud csapatként, új szemlélettel, új vezetési rendszerrel együtt dolgozni a szervezet.

Az OKF főigazgatója példaértékűnek nevezte a mentést, a helyszínre elsőként érkező tűzoltók munkáját, akiknek "a vörösiszap lúgos mocskába" kellett bemenniük, hogy életeket mentsenek, a katasztrófavédelmiek, a honvédség, a rendőrség munkáját, s a külföldön is elismerést kivívott vízügyesekét, akik megelőzték a Duna szennyeződését.

A katasztrófavédelmi szervezet előtt álló változásokról szólva Bakondi György a megelőzés erősítését, a hatósági jogkörök bővítését, az egységes irányítást, az infrastruktúra fejlesztését illetően az európai uniós irányelvek adaptálását, továbbá a polgári veszélyhelyzeti tervek új alapokra helyezését jelölte meg a debreceni állománygyűlésen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.