Újabb jelölőszervezeteket vettek nyilvántartásba

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az október 3-i önkormányzati és kisebbségi választásra hétfői ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).

Az OVB az önkormányzati választásra jelölőszervezetként nyilvántartásba vette a Szövetség a Jövőért Mozgalom Egyesületet, a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártját.
A testület a települési kisebbségi önkormányzati választásra jelölőszervezetként nyilvántartásba vette a "Zora" Szerb Egyesületet, és az Országos Magyar-Horvát Baráti Társaságot.
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán jelöltet és listát jelölőszervezetek (pártok, társadalmi szervezetek, kisebbségi szervezetek) állíthatnak, és a választáson - a listás választások kivételével - független jelöltek is részt vehetnek.
A települési kisebbségi önkormányzati választáson azonban jelöltet csak olyan társadalmi szervezet állíthat, amelynek a választás évét megelőzően legalább három éve alapszabályában rögzített célja az adott kisebbség képviselete. Független jelöltek indulására a törvény nem ad lehetőséget.
Mivel a választáson jelöltet csak nyilvántartásba vett jelölőszervezet állíthat, a jelölőszervezeteknek a választás kitűzése után nyilvántartásba kell vetetniük magukat (a közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön).
A bejelentést az illetékes választási bizottságnál kell megtenni: ha a jelölőszervezet több megye, illetőleg a főváros és valamely megye területén is jelöltet vagy listát akar állítani, akkor az OVB-nél, ha csak egy megye, illetőleg a főváros területén, de azon belül több településen (fővárosi kerületben), akkor a területi választási bizottságnál, ha pedig csak egy településen, akkor a helyi választási bizottságnál.
Az önkormányzati és a kisebbségi önkormányzati választásokra egyaránt szeptember 3-ig van lehetőség jelölőszervezetek nyilvántartásba vételére.
Az OVB korábban már 55 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az önkormányzati választásra, a települési kisebbségi választásra pedig 78 jelölőszervezetet. Köztük több olyan jelölőszervezet is van, amely mindkét választástípusban kérte nyilvántartásba vételét, hogy országosan tudjon jelölteket állítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.