Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az NVB

Három újabb országos nemzetiségi önkormányzatot, a romát, a szlovént és a görögöt vette nyilvántartásba jelölőszervezetként péntek délutáni ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Így már összesen 83 szervezet indulhat a választáson. Az NVB - a bejelentés sorrendjében - jelölőszervezetként nyilvántartásba vette az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ), az Országos Szlovén Önkormányzatot és a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatát.

Az NVB visszautasította a Női Értékek Pártjának nyilvántartásba vételét, mivel a választás kitűzésekor a civil szervezetek nyilvántartásába még nem volt jogerősen bejegyezve.     

A 13 nemzetiségi önkormányzat közül 12-t már nyilvántartásba vett jelölőszervezetként az NVB, egyedül az ukrán országos önkormányzat nem jelezte egyelőre indulási szándékát a választáson.     

Az a nemzetiségi önkormányzat, amely indulni akar a választáson (miután nyilvántartásba vetette magát az NVB-nél), március 4-ig gyűjtheti az országos lista állításához szükséges aláírásokat: a németeknek 31, a többi nemzetiségnek tíznél kevesebb ajánlást kell összegyűjtenie. A romáknak hatot, a szlovákoknak ötöt, a románoknak négyet, a ruszinoknak hármat, a szerbeknek kettőt, míg a bolgároknak, görögöknek, lengyeleknek, örményeknek, szlovéneknek és ukránoknak egyet-egyet.     

Az összegyűjtendő aláírások számát az alapján határozta meg a Nemzeti Választási Iroda, hogy a választás előtti 48. napon, február 17-én az adott kisebbség névjegyzékében - az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal - mennyien szerepeltek.     

Amennyiben egy országos nemzetiségi önkormányzat listát állít az országgyűlési választáson, de a leadott szavazatok kevésnek bizonyulnak ahhoz, hogy kedvezményes mandátumot tudjon szerezni, a nemzetiséget szószóló képviselheti az Országgyűlésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.