Újabb hét Hazám-díj talált gazdára

Szombaton adják át az idei Hazám-díjakat azoknak a művészeknek és tudósoknak, akik évtizedeken át szolgálták kiemelkedő tevékenységükkel Magyarországot. A tíz évvel ezelőtt alapított díj József Attila Hazám című szonettkoszorújáról kapta a nevét, és mint mindig, most is heten részesülhetnek az elismerésben.

Czeizel Endre genetikus, Grendel Lajos író, Huszár Tibor szociológus, Konok Tamás festőművész, Pécsi Ildikó színművész, Rolla János karnagy és Szinetár Miklós rendező kapja meg idén a Hazám-díjat. A XXI. Század Társaság által 11. alkalommal odaítélt elismeréseket szombaton Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében adják át.

A Hazám-díjat évente azok a művészek és tudósok kapják, akik a magyar közgondolkodásban, az ország tudományos, illetve kulturális és művészeti életében kiemelkedő tevékenységet folytattak, életművükkel Magyarországot szolgálták.

A XXI. Század Társaság által 2001-ben alapított díj József Attila Hazám című költeményéről kapta nevét, az elismerést azért kapják heten, mert a versciklus hét szonettből áll. A díjra a társaság tagjai tehetnek javaslatot; a héttagú kuratórium az idén 54 jelölt közül választott. A díjátadásra mindig november 16-a környékén – az első magyar köztársaság 1918-as kikiáltására emlékezve – kerül sor.

A kitüntetett személyiségek közé minden esztendőben egy külhoni magyar művészt vagy tudóst is beválogatnak. Ebben az évben Grendel Lajos szlovákiai magyar író, kritikus, egyetemi tanár részesül Hazám-díjban a határon túlról. A Hazám-díj kurátorai: Ágh Attila egyetemi tanár, Hovanyecz László újságíró, Kocsis András Sándor, a XXI. Század Társaság elnöke, Révész Tamás egyetemi tanár, Romsics Ignác akadémikus, Varga Gyula professzor emeritus, valamint Vámos Tibor akadémikus, aki egyben a kuratórium elnöke is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.