Teljesen hajléktalanná tették a zuglói hajléktalanokat

Tegnap újabb hét ember kunyhóit bontották el Zuglóban, a vasúti töltés mellett. A Város Mindenkiért hajléktalan jogvédő csoport aktivistái egy kunyhó lebontását megakadályozták.

A Zuglói Önkormányzat október 18-án kezdte el a kerületben élő hajléktalanok kunyhóinak bontását. Az akció első napján eldózerolták a Francia út és Egressy út sarkán álló kunyhókat, melyekben kilenc hajléktalan élt évek óta. A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport aktivistái polgári engedetlenséggel próbálták megakadályozni bontást.

A csoport tájékoztatása szerint tegnap reggel rendőrök, közterület-felügyelők és kerületőrök kíséretében közmunkások jelentek meg a kunyhóknál és elkezdték bontani azokat. A csoport aktivistái beültek az egyik kunyhóba és megakadályozták a bontást. A rendőrsök leszakították a kunyhó ajtaját és az aktivistákat távozásra szólították fel, de ők ellenálltak. A helyszínen megjelent Papcsák Ferenc kerületi polgármester, Rozgonyi Attila alpolgármester, a kerületi jegyző és az önkormányzat több osztályvezetője is.

A csoport közleménye szerint a kerületi vezetők semmilyen okiratot nem voltak hajlandóak felmutatni a kunyhók bontásáról és esetenként minősíthetetlen hangon szóltak az aktivistákhoz, például többször elmebetegnek nevezték őket. Az aktivisták azt követelték tőlük, hogy ne a már most is gyakran 100 százalék feletti kihasználtsággal működő éjjeli menedékhelyeket, hanem valós és emberhez méltó elhelyezést kínáljanak a hajléktalanoknak. A jegyző birtokvédelmet kért az egyetlen megmaradt kunyhóra, aminek lakója később magához vette személyes tárgyait és kiköltözött.

A csoport aktivistái találkozni fognak Papcsák Ferenc polgármesterrel. Az egyeztetés témája a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalása, az „Utcáról lakásba” (Housing First) program, valamint az eddig kilakoltatott emberek megfelelő elhelyezése lesz. Arra kérik a polgármester, aki egyben országgyűlési képviselő is, hogy nyújtson be egy indítványt a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalása érdekében.

Papcsák Ferenc zuglói polgármester is az egyik előterjesztője annak a törvényjavaslatnak, amiről hétfőn tárgyalt az Országgyűlés, és amely szerint elzárással vagy 150 ezer forinttal lehet büntetni a közterület „életvitelszerű lakhatás céljára” való használatát. A Város Mindenkié úgy tudja, hogy egész Zuglóban felszámolják a hajléktalan-telepeket, így még számos ilyen hatósági akció várható. A csoport jogi útra szeretné terelni az ügyet a sértettek kártérítése érdekében.

Nyílt levél a polgármesterhez

A körrnyék egyik lakója eljutattott egy Papcsák Ferenchez írt nyílt levelet a szerkesztőségünkbe. Ebben azt írja, hogy az október 18-án elbontott telep a senki földjén volt, körülbelül száz méterre volt az első lakóháztól. Úgy tudja, hogy a hajléktalanok senkit nem zavartak ottlétükkel.

Hozzátette, hogy az eltakarítást követő napon átment a helyszínre. Egy negyvenes, egykori ott lakót és egy kutyát talált ott. A férfi elmondta, hogy valamennyien a közeli hajléktalanszállóra mentek, de miután kitették a „teltház” táblát, többen az utcán maradtak és azóta is ott vannak. A többi kutyát a sintértelepre szállították.

Most már igazán hajléktalan lett
Budapest, 2011. október 18. Kalocsai István áll lebontott háza romjainál, amikor a XIV. kerületi önkormányzat hatósági határozata szerint elbontják az illegális építményeket, amelyekben hajléktalanok éltek a főváros Francia út és az Egressy út kereszteződésénél. MTI Fotó: Kallos Bea
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.