Újabb H1N1-gyanús kismama életveszélyben

Újabb kismama került intenzív osztályra H1N1-gyanúval, ezúttal Győrben. Vele együtt már négy kismama van intenzív osztályon H1N1 fertőzés vagy annak gyanúja miatt.

A kismama hat hónapos terhes és egy hete jelentkeztek nála megfázásos tünetek. Nagyon súlyos állapotban, lélegeztetőgépre kapcsolva fekszik a győri kórházban - írja a Kisalföld. A huszonegy éves nő Szombaton került be a kórház fertőző osztályára, tüdőgyulladással és légzési nehézségekkel kezelték.

Olyan gyorsan romlott az állapota, hogy vasárnap átvitték a kórház intenzív osztályára. Mivel felmerült a H1N1 gyanúja, a kismamától kenetet vettek, amit elküldtek az ÁNTSZ laborjába. Várhatóan a hét első napjaiban kiderül, hogy valóban a H1N1-fertőzés szövődménye-e a tüdőgyulladás, de addig is a többi betegtől elkülönítve küzdenek az életéért az orvosok - adja hírül a lap.

Minimálisan javult az állapota annak a két kismamának, akiket a budapesti Semmelweis Egyetem klinikáján kezelnek feltehetően H1N1 vírus miatti szövődménnyel, de állapotuk még életveszélyes - mondta az egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója, Gál János főorvos.

Egyiküknél, a hathónapos kismamánál, akinél péntek délután életmentő beavatkozást hajtottak végre, az úgynevezett külső oxigenizátor működését csökkenteni lehetett. Nála alkalmazták először Magyarországon azt az életmentő beavatkozást, hogy oxigenizátorra kapcsolták, ami azt jelenti, hogy a vérét kivezetik a szervezetéből, és oxigénnel dúsítva visszajuttatják a szervezetébe. A 21 hetes terhes kismama továbbra is gépi lélegeztetésre szorul. A szülészek is folyamatosan figyelemmel kísérik a két magzat fejlődését, állapotuk stabil - mondta a főorvos.

Szegeden egy kismamát kezelnek új influenzával. Állapotáról nem adott tájékoztatást a kórház. A szombati hírek szerint ő is kritikus állapotban van, a hónap eleje óta mélyaltatásban tartják. A kismamák nem kaptak az új influenzavírus elleni védőoltást.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.