FKF-ügyben is nyomoz a rendőrség, Demszky nem tud semmiről

Az FKF-ügyben is nyomoz már a rendőrség. A köztisztasági vállalat vezetőjét eredetileg a BKV-botrányok miatt hallgatták ki, tanúvallomásában Demszky, Hagyó és Mesterházy Ernő szerepéről beszélt. A rendőrség ezt követően döntött úgy, a két ügyet különválasztja.

Nyomozást indított az FKF-botrány miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdaságvédelmi főosztálya ismeretlen tettes ellen - erősítette meg a NOL érdeklődésére Tafferner Éva, a BRFK szóvivője.

A rendőrség közleménye szerint nyomozás elrendelését több hónapnyi adatgyűjtés előzte meg, tekintettel arra, hogy 2010. februárjában a gazdaságvédelmi nyomozók a BKV-val összefüggésben folytatott nyomozás során olyan információk birtokába jutottak, melyek a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-nél is felvetették annak gyanúját, hogy olyan tanácsadói szerződések születtek, melyek nem felelnek meg a hatályos jogszabályoknak.

A nyomozás feladata a fentieken túl többek között annak tisztázása is, hogy az FKF Zrt. által lefolytatott közbeszerzési eljárás megfelelt e jogszabályi előírásoknak.

Félmilliárdos megbízásból jattoltak vissza 70 milliót?

Sajtóértesülések szerint az egyik, 450 milliós megbízást eredményező közbeszerzési eljárásban nyertes cég visszajuttatott 70 millió forintot a városházára. Bielek Pétert, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezetőjét a BKV-ügy kapcsán hallgatták ki. A cég vezérigazgatója tanúvallomásában Demszky Gábor és Mesterházy Ernő felelősségéről beszélt. Azután döntött úgy a rendőrség, hogy a két ügyet különválasztják.

Testre szabott tender, Hagyó ajánlásával

Hagyó Mikós volt szocialista főpolgármester-helyettes ajánlására kaphatott megbízást a CEMI tanácsadó cég az FKF Zrt. átvilágítására - legalábbis a Hír TV értesülése szerint. A televízió úgy tudja, az FKF Zrt. átvilágítására kiírt pályázatot gyakorlatilag a CEMI Kft.-re szabták. Bielek Péter, az FKF Zrt. vezérigazgatója a rendőrségen tett vallomásában állítólag azt is közölte: Hagyó Miklóstól a főpolgármester-helyettes városházi irodájában kapott megrendelést a CEMI Kft. megbízására, s a találkozón részt vett a tanácsadó cég vezetője is. A Hír TV értesülése szerint a közbeszerzési eljárást irányítottan írták ki, "a feltételeket úgy határozták meg, hogy csak a CEMI Kft. felelhessen meg nekik". A CEMI Kft. összesen csaknem 400 millió forint értékű megbízást kapott az FKF Zrt.-től.
Bielek Péter szerint a kft. tanácsai kifizetődők voltak, a javasolt intézkedésekkel körülbelül kétmilliárd forintot takarított meg a közterület-fenntartó - olvasható a Hír Tv honlapján.

A CEMI Kft. szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint nem tud arról, hogy az általa megnyert közbeszerzési eljárás "a cégre lett volna kiírva", és "nem hiszi, hogy egyedüli cégként volt képes megfelelni a kiírásnak". A közleményben az áll, hogy a CEMI Kft. referenciáinak egyik része az üzleti szférából, másik része az önkormányzati szférából származott. A cég ugyancsak hivatkozik Bielek Péterre, mondván: a vezérigazgató elismerte, hogy a kft. tanácsainak eredményeként az FKF Zrt. évente kétmilliárd forintot takarít meg. Ezért - mint írják - a CEMI Kft. "örömmel néz elébe" az FKF Zrt. vezetése által elrendelt teljes körű vizsgálatnak.

A CEMI Kft. a BKV-val is szerződésben állt, a közlekedési vállalattal kötött szerződései azon megbízások közé tartoznak, amelyeket a rendőrség a BKV vezérigazgatójának feljelentésére vizsgál.

"Az MSZP sem gyanús, sem illegális pénzt nem kapott"

Az MSZP nem kapott pénzt semmilyen főváros körüli, a gyanú szerint illegális üzletből, sem a BKV-tól, sem a Fővárosi Közterület-fenntartótól - mondta kérdésre válaszolva Mesterházy Attila, az MSZP listavezetője egy szerdai sajtótájékoztatón.

Demszkynek nem szólt senki

Demszky Gábor az Indexnek azt mondta, hogy Bielek Péter sajtóban megjelent rendőrségi vallomásában foglaltakat rendkívül súlyos állításoknak tartja. Az igazgató olyan megállapításokat és feltételezéseket tett, amelyekkel kapcsolatban korábban semmilyen jelzés nem érkezett hozzá. Bielek Péterrel korrekt, bizalminak mondható viszonyt ápolt az elmúlt években, számos esetben beszéltek az FKF Zrt. problémáiról, de a jelzett esetekről sem ő, sem pedig Hagyó Miklós vagy Mesterházy Ernő nem tettek említését, mondta Demszky. A főpolgármester közölte: Bielek Péter nem jelezte, hogy bárki megkörnyékezte volna és jogszabályba ütközőt kért volna tőle.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.