Újabb fideszes iskolabezárás ellen tüntetnek

Az önkormányzati iskola bezárási terve ellen tiltakoznak a Nyíregyházához tartozó sóstóhegyi városrész lakói, petíciójukat és aláírás-gyűjtési akciójuk névlistáját hétfőn adták át a polgármesternek, követelve az elképzelés visszavonását.

Földesi István, a tiltakozók szószólója a dokumentumok átadásakor Kovács Ferencet, a város Fidesz-KDNP-s polgármesterét arra kérte, hogy ismertesse az iskolabezárásról kedden döntő önkormányzati közgyűlés tagjaival a petíció tartalmát, amelyben a terv - szerintük törvénysértő - visszáságaira híják fel a figyelmet.

Kovács Ferenc ígéretet tett a petíció továbbítására, de határozottan kijelentette: a nyíregyházi önkormányzat kényszerhelyzetben van, mivel költségvetési nehézségekkel küzd, nincs lehetősége az alacsony kihasználtságú oktatási intézmények további finanszírozására.

A sóstóhegyiek petíciójukban azt állítják, hogy az önkormányzat az előkészítés során megsértette a szülői szervezetnek azt a jogát, hogy véleményezhesse az iskolabezárási elképzelést, mivel nem juttatták el hozzá a tervezetet. Szerintük a helyhatóság nem vette figyelembe a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatóságról szóló, valamint a közalkalmazotti, illetve a munka törvénykönyve, sőt a közoktatási törvény rendelkezéseit sem.

Az utóbbival kapcsolatban külön kiemelik, hogy a rendelkezések szerint csak "akkor lehet átszervezni egy intézményt, ha annak igénybe vétele nem jelent arányt nagy terhet a tanulóknak és a szülőknek". A sóstóhegyi iskola bezárása viszont jelentős többletterheket okoz - mondják a tiltakozók -, mivel a legközelebbi iskola a városrész határától hét kilométerre van, s csaknem kétszáz gyereknek kellene ezután odautaznia.

Az egyik tiltakozó szülő, Cziránku András az MTI-nek elmondta: a tanulók zöme hátrányos helyzetű, szüleiknek nincs anyagi fedezetük a mindennapos utaztatáshoz.

A 7800 sóstóhegyi lakos sérelmezi azt is, hogy az oktatási intézmény bezárásával a városrészben megszűnik az egyetlen közösségi tér is, hiszen az iskola épületei adnak helyet a könyvtárnak, a közművelődési rendezvényeknek, a kluboknak és a civil szervezeteknek.

Az intézmény bezárása elleni tiltakozó aláírás-gyűjtési íveket 2529 sóstóhegyi lakos írta alá. Kedden tüntetést szerveznek a városháza épülete elé. Velük együtt négy iskola tervezett bezárása ellen demonstrálnak, ott lesznek az orosi, a Kert-közi és a rozsrétszőlői városrészben élők is.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi szervezete ugyancsak tüntetésen tiltakozik kedden az iskolabezárások miatt a nyíregyházi polgármesteri hivatal előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.