Újabb busz gyulladt ki Pécsen

Szombat délután kigyulladt egy busz a baranyai megyeszékhelyen. Senki sem sérült meg, ugyanakkor ez a történet is azt bizonyítja, hogy a pécsi buszok sürgős cserére szorulnak.

Ezúttal az egyik végállomáson, a pécsi hőerőmű buszfordulójában lobbant lángra egy 14 éves Mercedes. A sofőr a járműn lévő tűzoltókészülékkel eloltotta a lángokat, s ezután a működésképtelen buszt a szervizbe vontatták. A tűz okát vizsgálják, ennek eredménye – várhatóan – a jövő héten ismertté válik, tudtuk meg a pécsi tömegközlekedésért felelős önkormányzati cég, a Tüke Busz Zrt. szóvivőjétől.

Mint arról írtunk, a Tüke által használt másfél száz jármű állapota kritikus. A buszpark átlagéletkora több mint 15 év, a járművek között azonban van hét 30 esztendősnél idősebb Ikarus is. Az eladósodott város 2007 óta nem tud új buszokat vásárolni, miközben nincs év, hogy ne gyulladna ki egy-egy jármű Pécsen.

A nyugodt pécsi tömegközlekedéshez 125 buszra volna szükség, azonban ennél 10-15-tel kevesebb van szolgálatban, mivel a cég szervizében folyamatosan negyven-ötven járművet javítanak. December 20-án olyan mennyiségű buszt küldtek a sofőrök szervizbe, hogy másnap reggel a szükséges járműveknek csak a fele állt munkába. A város fideszes vezetése és a Tüke irányítói vadsztrájknak minősítették a helyzetet. Ezt a feltételezést a sofőrök cáfolják, s ők azt mondják, hogy azért adták le a szervizbe járművüket, mert elegük lett a végletekig elhasználódott buszok hibái miatt vállalt kockázatból.

A Tüke vezérigazgatója, Árki Sándor feljelentést tett a rendőrségen, mivel szerinte, amikor a sofőrök tömegesen szervizbe küldték járművüket, akkor azzal akár elkövethették a közérdekű üzem megzavarásának bűncselekményét. A rendőrség vizsgálatot indított, gyanúsítottja nincs még az ügynek. A Tüke érdek-képviseleti vezetője - a tömeges buszleállás miatt elbocsátott - Hofekker Ferenc úgy véli: nem a sofőrök veszélyeztetik a pécsi tömegközlekedést, hanem a város és a Tüke irányítói, hisz egyértelmű, hogy az elaggott buszok cseréje tovább nem halasztható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.