A Muzsikus cigányok terét a Jobbik is támogatja

Tizenkét közterület elnevezéséről, illetve nevének megváltoztatásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

A II. kerületben Tormay Cécile írónő, műfordító nevét veszi fel egy névtelen közterület, míg a VIII. kerületben Raduly József (Fidesz-KDNP) képviselő kezdeményezésére a Muzsikus cigányok parkja elnevezést kapja egy Baross utca menti névtelen terület. Utóbbi helyszínen a közeljövőben köztéri emlékfalat is felállítanak, amelyen neves muzsikus cigányok emléktábláit helyezik el.     

Albert Flórián aranylabdás labdarúgónak, a Nemzet Sportolójának állítanak emléket azzal, hogy az FTC-stadion környékén róla nevezik el a Gyáli út egy szakaszát. Lakossági kezdeményezésre a XII. kerületben a Mártonhegyi út jelenleg névtelen, közhasználatra adott magánútja is felveszi az utcanevet.

A XIII. kerületi képviselő-testület kezdeményezésére közparkot neveznek el Cziffra György zongoraművészről, a XVI. kerületi önkormányzat pedig a Békés Imre tér átnevezésére tett javaslatot, a közterület a Csíkszentmihály nevet veszi fel.     

A XVII. kerület Rákoskeresztúr központjában az egykori buszpályaudvar területén kialakult névtelen közterületet nevezheti el Fő térként.     

A XVIII. kerület a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmára vonatkozó törvényre hivatkozva öt változtatást javasolt. A Pataky István utca - amely az illegális kommunista párt tagjának, vasmunkásnak nevét viseli - Borics Pál kőfaragó nevét veszi fel. A Fürst Sándor kommunista politikus nevét viselő utca elnevezését visszaállítják: a közterület 1945-ig Kiss István építész nevét viselte. A Hámán Kató szakszervezeti vezető, az illegális KMP aktivistája után elnevezett utca is visszakapja az 1946 előtti nevet, vagyis Szurmay Sándor tábornok, honvédelmi miniszternek állít emléket. A Sallai Imre magántisztviselőről, az antimilitarista mozgalom szervezőjéről elnevezett utca Cziffra György zongoraművész nevét veszi fel. A Kulich Gyuláról, a két világháború közötti magyarországi kommunista ifjúsági mozgalom egyik vezetőjéről elnevezett utca pedig Orbán Balázs székelyföldi írónak, tudósnak állít emléket.

Az előterjesztés vitájában az MSZP-s Bánsághi Tamás a Tormay Cécile-ről való elnevezés ellen emelt szót, álláspontja szerint az írónő munkássága a zsidóellenességről, az uszításról szól és nem vitathatatlanul köztiszteletben álló személy. Raduly József a muzsikus cigányoknak emléket állító elnevezés és emlékfal mellett érvelt, míg Losonczy Pál, a Jobbik frakcióvezetője a vonatkozó indítványt támogatásáról biztosította, jelezve, hogy a tanult, küzdő, alázatos cigány művészek példát mutatnak a felnövekvő generációknak, nem úgy, mint "Kolompár Orbán vagy Győzike".

A közterületi elnevezéseket a Fidesz-KDNP és a Jobbik 21 igen szavazattal támogatta, a többi képviselő nem nyomott gombot. A Muzsikus cigányok emlékfal létrehozását egyhangúlag támogatta a testület.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.