Újabb árhullám a Tiszán, áradnak a Kőrösök

Újabb árhullám indult el a Tiszán: a folyó két szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség, a Túron pedig másodfokú riasztás van érvényben. A Kőrösökön van, ahol már harmadfokú a készültség.

Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: az elmúlt két napban jelentős, átlagosan 20-30 milliméter csapadék hullott a vízgyűjtőn. A csapadék hatására a Tiszán és mellékfolyóin újabb áradások kezdődtek, melyet több helyen belvízgondok is nehezítenek.

Az áradó Fehér-Körös Gyula határában, a Sarkadra vezető híd lábánál
Gyula, 2010. január 2. Az áradó Fehér-Körös Gyula határában, a Sarkadra vezető híd lábánál. A folyó vízszintje itt 331 cm, a tetőzést január 4-ére várják. MTI Fotó: Rosta Tibor

Az árhullám a Tisza kárpátaljai szakaszán szombat reggel tetőzött, a folyó hazai területen végig árad. Délelőtt Vásárosnamény és Záhony, valamint Tiszatelek és Gávavencsellő között kellett elrendelni az elsőfokú árvízvédelmi készültséget, ezt várhatóan kiterjesztik Záhony és Tiszatelek közti szakaszra is - mondta el az igazgató.

Hozzátette: a Túr romániai szakaszán árad, itt a határszelvényben a korábban elrendelt riasztást másodfokúra módosították. A Kraszna és a Szamos is árad; előbbinél már elrendelték az elsőfokú riasztást, utóbbinál a két nap alatt közel 3,5 méteres vízszintemelkedés miatt szintén elsőfokú készültségi szintet meghaladó vízállásra számítanak a szakemberek.

A Felső-Tiszán a belvíz is gondot okoz: a Beregben, Felső-Szabolcsban, és a Szamos-Krasznaközi szakaszon másodfokú, a Tisza-Szamosközben pedig elsőfokú belvízvédelmi riasztást rendeltek el. A víz átemelését hat szivattyúval végzik. A fülesdi, valamint a vásárosnaményi önkormányzat szintén belvízvédelmi készültséget tart fenn.

Közben harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek a Fekete-Körösön Antnál, de a Fehér-Körös vízszintje is óránként 7-8 centiméterrel emelkedik Gyulánál, és várhatóan délutáni eléri az elsőfokú készültségi szintet.

A két folyón történő áradás miatt a Kettős-Körösön szombaton délután várható az elsőfokú készültség elrendelése. A védekezést könnyíti, hogy a nagyváradi vízügyi igazgatóság szombat reggel üzembe léptette a tamáshidai és a Kis-Zerindi árvízi szükségtározókat, csökkentve ezzel a Fekete-Körösön levonuló vízhozamot.

Két belvízvédelmi szakaszon kellett elrendelni készültséget. Korábban másodfokú készültség volt érvényben a Kettős-Körös jobb parti, a mezőberényi és az Élővíz-csatornai szakaszokon, szombattól pedig a Holt-Sebes-Körösi, valamint a szeghalmi védelmi szakaszokon is másodfokra emelték a belvízvédelmi készültséget.

Tíz szivattyútelep segíti a víz átemelését a befogadókba, ugyanakkor a vízgazdálkodási társulások több szivattyútelepe is dolgozik a védekezésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.