Újabb afganisztáni küldetés vár a magyar katonákra

Elképzelhető, hogy jövőre ismét magyar katonák felügyelhetik és irányíthatják majd az afganisztáni Kabul repülőterét, méghozzá egy éven át - tudta meg a Népszabadság. A magyar kontingens a legutóbbi fél évben ellátta már ezt a feladatot, a csapat épp a hónap elején tért haza.

Április elsején egy An-26-os szállítórepülőgép hozta haza a pápai reptérre azokat a magyar katonákat, akik az elmúlt fél évben az afganisztáni Kabul repterét felügyelték és irányították. A feladatot a görögöktől vettük át és a románoknak adtuk tovább. A kontingens tagjait a honvédelmi vezetés jövő hét kedden fogadja és üdvözli hivatalosan. Nem kizárt azonban, hogy a kabuli repülőteret nemsokára újra magyarok veszik birtokba, miután a jelenlévő nyugati katonai vezetés - a magyarok kimagasló teljesítménye és megbízhatósága miatt - azt szorgalmazta, hogy a Magyarország folytassa az irányítási tevékenységet.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a Honvédségi Tudósítók Körének győri csapatlátogatása során elmondta: a felkérésen el fognak gondolkodni. Úgy tudjuk, hogy a következő küldetés akár egy éves időtartamú is lehet. A honvédelmi tárcavezető a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaalakulatnál, a szakújságírókkal közösen tett pénteki látogatásán a Népszabadság munkatársának kérdésére elmondta: a honvédség szűkített költségvetése nem jelent akadályt a feladatok ellátásában, a költséghatékonyságot a források ésszerűbb felhasználásával, így például a bürokrácia lefaragásával érik el.

Hende Csaba lapunk kérdésére hozzátette: a villamos energia biztosítási rendszerének racionalizálásával például az áramot 800 millió forinttal kevesebbért szerzik be, mint az előző ciklusban. A miniszter a tárcánál folyó elszámoltatással kapcsolatban hangsúlyozta: újabb büntetőfeljelentések várhatóak, részleteket azonban egyelőre nem árult el.

Kovács Ferenc, a rakétaalakulat parancsnoka a forrásszűkülésre vonatkozó kérdésünkre hozzátette: a csapatfeladatok teljesítésére a büdzsé elegendő, de bizonyos költségcsökkentő megoldásokra azért rákényszerülnek: egyes csapatmozgatásoknál például kettő teherautó helyett csak egyet használnak, spórolásból.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Hende Csaba a győri laktanyában
Hende CSaba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.