Újabb adóemelés helyett adócsökkentést akar a VDSZ

Az újabb Matolcsy-csomag több eleme is felháborító, sőt egyenesen arcátlanságnak minősíthető – állítja a vegyipari szakszervezeti szövetség. Ilyen a cafeteriát sújtó még nagyobb adó is, amely az érdekvédők szerint további jövedelemcsökkenéshez vezet.

Vonja vissza a legújabb költségvetési korrekciós javaslatát Matolcsy György, mert az egyértelműen jövedelemcsökkenést okoz a kispénzű munkavállalóknak – követeli a vegyipari szakszervezeti szövetség. A VDSZ a „cafeteria lefejezését” döbbenetesnek tartja, s tiltakozik amiatt, hogy a kormány a szakszervezetek által követelt adócsökkentés helyett újabb megszorítócsomagot jelentett be.

Megdöbbentette a VDSZ elnökségét az újabb Matolcsy-csomag, amelynek több elemét is felháborítónak tartják, sőt bevezetését egyenesen a munkavállalókkal szembeni arcátlanságnak minősítik – közölte Székely Tamás elnök. Ilyennek tarják többek között a cafeteriát sújtó adó emelését, amely újabb jövedelemcsökkentéshez vezethet.

A béren kívüli juttatások fontos elemei a bértárgyalásoknak, ezekkel a kedvezőbb adózású tételekkel lehetett legalább némi pluszjuttatást kiharcolni a munkavállalók számára – állítja a szakszervezeti vezető. A korábban adómentes, 18 ezer forintos cafeteriakeret drasztikus tavalyi csökkentése is tízszázalékos veszteséget jelentett a 180 ezer forintnál kevesebbet keresőknél, s a cafeteria újabb adóemelése százezreknek okoz majd további bevételcsökkenést.

A vegyészszakszervezet a minimálbér-emelés mellett néhány cafeteriaelem, például a Szép-kártya adómentessé tételéért is harcolt, hogy ezzel több rekreációs lehetőséghez juttassa azokat az ágazatban dolgozókat, akik az egészségre ártalmas munkakörben, több vagy folyamatos műszakban dolgoznak, s a jelenlegi kormánynak "köszönhetően" már esélyük sincs a kedvezményes nyugdíjba vonulásra.

Székely attól tart, hogy a most bejelentett adóterhek mellett egyre kevesebb munkáltató biztosít majd drága béren kívüli juttatásokat, s ezzel tovább romlanak az amúgy is nehéz helyzetben élők kilátásai. A vegyipari szakszervezet elnöke enyhén szólva furcsának tartja, hogy a gazdagokat ezúttal sem érintik az újabb megszorítások.

A szakszervezet elvárja, hogy a miniszter vonja vissza a költségvetési korrekcióra tett legújabb javaslatát. Vagyis: adóemelés helyett a terhek csökkentését, a jövedelmek csökkentése helyett pedig minimálbér-emelést jelentsen be. Elsősorban azért – emelte ki Székely –, hogy betarthassák a miniszterelnök azon ígéretét, amely szerint "nem járhat senki rosszabbul".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.