Újabb 7,2 milliárd a Kossuth térre

A már jóváhagyott forrásokon felül további legfeljebb 7,2 milliárd forintot biztosít a kormány a Kossuth Lajos tér rekonstrukciójára, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) központi épületének külső felújítására.

Az újabb 7,2 millirád odaítéléséről szóló kormányrendelet csütörtökön jelent meg a Magyar Közlöny legfrissebb számában. A jogszabállyal a kormány egyúttal felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a közigazgatási és igazságügyi tárcavezetővel együttműködve, szükség esetén jogszabály-módosítás előterjesztésével segítse az Országgyűlés előtti tér sarkán álló Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének (MTESZ) székházához kapcsolódó beruházást, ideértve az épület állami tulajdonba vételét is.

A kormány tervei szerint a Kossuth Lajos tér rekonstrukciója 2014 májusáig készül el, a Steindl Imre Program néven megvalósuló beruházással az Országház alatti látogatóközpont és hatszáz férőhelyes, háromszintes mélygarázs épül, továbbá növelik a zöldfelületek arányát, és a Duna felől is körbejárhatóvá teszik a parlament épületét.

Az Országház északi oldaláról korábban eltávolították a Károlyi-szobrot, a rendszerváltás utáni állapotok helyett pedig az 1944 előtti arculatot kívánják visszaállítani Andrássy Gyula, Kossuth Lajos, Tisza István és II. Rákóczi Ferenc emlékműveivel.

A kabinet szándéka alapján 2014 tavaszára valósulhat meg az MTESZ Kossuth téri székházának újjáépítése is; az épület a tervek szerint az Országgyűlés Hivatalának céljait szolgálhatja. A kormány tavaly júniusban egymilliárd forintot csoportosított át az épület tulajdonjogának megszerzésére. A döntésről szóló, 2012. június 6-án megjelent kormányrendelet szerint 2014-ig 20 milliárd forintot szánnak a kibővített Steindl Imre Programra, amelynek része a KIM központi épületének felújítása is, a homlokzat és a korhű tetőzet helyreállításával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.