Újabb százmilliós ingatlanbiznisz a belvárosban

Különös dolgok történtek az elmúlt években a Károly körút 26-ban.

Ebben az épületben vett nyomott áron ingatlant a Portik Tamás élettársához köthető cég, de az atv.hu birtokába jutott dokumentumok alapján egy másik, a kerületi ingatlanbizniszben sikert sikerre halmozó vállalkozói csoport is százmilliós kedvezménnyel szerzett meg egy üzlethelyiséget az épületben - írta az ATV Online.

Portik élettársával üzleteltek Rogánék

Az előzményekhez tartozik, hogy kedvezményes áron vásárolhatott meg egy tekintélyes méretű üzlethelyiséget az V. kerületi önkormányzattól a Portik Tamás élettársa érdekeltségében lévő cég.

A hírportál információja szerint egyetlen belvárosi üzlethelyiség megszerzésével több mint százmilliós kedvezményhez juthatott 2009-2010-ben az az OS17 Kft., amelyet az Index az ötödik kerületi ingatlanügy nagy nyertesének nevezett. A 865 négyzetméteres helyiséget az önkormányzat tulajdonosi bizottságának 2009. május 12-én kelt javaslatára jelölte ki elidegenítésre a képviselő-testület. Az atv.hu birtokában lévő előterjesztés a helyiség értékét 273,7 millió forintban határozta meg, de az előterjesztésen szereplő, négyzetméterenként 380 ezer forintos övezeti átlagárral számolva 328,7 millió forint volt a 865 négyzetméteres üzlet piaci értéke.

Az eladási árat úgy alakították ki, hogy az önkormányzat által meghatározott árból 30 százalékos kedvezményt adtak (ez elvileg a helyiségek régi bérlőinek járt volna); az előterjesztés 191,6 millió forintban határozta meg az üzlet kedvezménnyel csökkentett értékét. Ez az önkormányzat által meghatározott érték 70, adott időszak övezeti átlagárával számolt piaci érték 58 százaléka volt. Ha az előterjesztésben szereplő négyzetméterenkénti övezeti átlagárat figyelembe véve próbáljuk meghatározni az ingatlan piaci értékét, a későbbi vevő az előterjesztés szerint több mint 137 milliós engedménnyel jutott volna hozzá az üzlethez. Ehhez képest végül 189,7 millióért adták el, a teljes kedvezmény pedig végül 138,9 millió forint lett.

„A dm Kft. 2009 áprilisában jelezte az önkormányzat felé vételi kérelmét a Károly körút 26. alatt található helyiséget illetően. A dm Kft. a Ptk. elővásárlási jog átruházásáról szóló, vonatkozó passzusa alapján, a 2009. december 16.-án kelt szerződésben az OS17 Kft.-t jelölte meg vevőnek" - tájékoztatta az önkormányzat az ATV-t. Az önkormányzat szerint az elővásárlási jog gyakorlására történő kijelölés után a kerületnek nem volt lehetősége arra, hogy elálljon az üzlettől:

„Az elővásárlási jog a bérlőt illeti meg, azonban a bérlő a hatályos polgári törvénykönyv vonatkozó rendelkezése alapján mást is kijelölhet a vételi jog jogosultjának az elidegenítésnél. Ez olyan törvényes jog, amit egyetlen bérlőtől sem lehet megtagadni. Tehát az önkormányzat minden elidegenítési eljárás során a jogszabályi feltételek vizsgálata alapján jár el. Amennyiben egy vevő ezeket a – bárki számára megismerhető – feltételeket teljesíti, az önkormányzatnak nincsen lehetősége további, egyéni szempontok alapján különbséget tenni a vevők között. Ha ezt tenné, a diszkrimináció tilalmába ütköző módon járna el - nincs olyan jogszabály, mely ezt megengedné."

A tranzakcióval kapcsolatban az önkormányzat úgy fogalmaz: „A megkötött adásvételi szerződést a belvárosi képviselő-testület 2010. januári ülésén jóváhagyta. Abban az esetben, amennyiben az elővásárlási jog jogosultja, a Polgári Törvénykönyvben biztosított kijelölési jogával él, az adásvételhez kapcsolódó jogok és kötelezettségek generálisan a kijelölt személyt illetik és terhelik."

Az OS17 2009 és 2013 között viszont a belvárosi önkormányzat döntésének köszönhetően összesen hét V. kerületi ingatlanhoz jutott 30 százalékos kedvezménnyel, összesen több mint félmilliárd forint értékben. Az OS17 a cikk szerint különös vonzalmat tanúsított a DM Magyarország által bérelt üzlethelyiségek tulajdonjoga iránt. A cég nem csak a Belvárosban, hanem a II. és a IX. kerületben is olyan üzlethelyiséget vásárolt meg, amelyben DM üzlet működött.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.