Újabb menekülthullám érkezik

BRÜSSZEL
Jean-Claude Juncker és Orbán Viktor csütörtök délutánra tervezett brüsszeli találkozóján az Európai Bizottság elnöke fel fogja vetni kérdéseit és aggályait a tömeges bevándorlás kezelését célzó magyar törvénymódosításokkal kapcsolatban. A Bruxinfo értesülései szerint nem kizárt, hogy a kormányfő szóba hozza azokat a terveket, miszerint a magyar–szerb határon – valószínűleg az államhatár és a kerítés közötti területen – létesítenének tranzitzónát. Itt gyorsított eljárásban bírálnák el a migránsok kérelmét, akik közül a nem jogosultak nem is léphetnének be magyar területre. (Halmai Katalin, Brüsszel)

AUSZTRIA
Legalább ezer helyet biztosít a bécsi katolikus egyházmegye az Ausztriába érkező menekültek elszállásolására – jelentette be Christoph Schönborn bíboros, az osztrák katolikus egyház feje az osztrák televízióban. A főpap személyesen is jó példával kíván elöl járni, a Bécs szívében, a Stephansplatzon lévő bíborosi épületben is lakások épülnek a menekülteknek. (Bécsi tudósítónktól)

GÖRÖGORSZÁG
Menekültek ezreit szállító hajók kötöttek ki szerdán a görögországi Pireuszban. A BBC szerint a Leszbosz szigetéről érkező két hajón több mint 4200 menekült utazott. Az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex adatai szerint az elmúlt héten 23 ezer migráns érkezett Görögországba, többségük – Magyarország közbeiktatásával – Nyugat-Európába akar eljutni. Az Égei-tengeren mindeközben legalább 11 ember fulladt vízbe, miután csónakjaik elsüllyedtek Törökország és a görögországi Kos szigete között – írja az MTI. (Hírösszefoglalónk)

Pireuszban 4200 menekült szállt partra
Pireuszban 4200 menekült szállt partra
Alkis Konstantinidis / Reuters

NÉMETORSZÁG
A dublini egyezmény érvényes európai jogszabály. Ennek értelmében a menekültstátust kérelmezőknek abban az országban kell regisztráltatniuk magukat, amelynek határán keresztül beléptek az Európai Unióba. A menekültügyi eljárást is alapvetően abban az országban kell lefolytatni – olvasható a piros keretbe foglalt felhívás a budapesti német nagykövetség weboldalán. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont a kormány nevében szerdán arra kéri a német nagykövetséget, hogy soron kívül, a helyszínen nyújtson segítséget a budapesti Keleti pályaudvaron tartózkodó illegális migránsok tájékoztatásában. (Hírösszefoglalónk)

CSEHORSZÁG
Szerdától a csehek nem veszik őrizetbe azokat a szíreket, akik korábban menedéket kértek Magyarországon, és továbbengedik őket Németországba – közölte Katerina Rendlová, a cseh idegenrendészet szóvivője. A cseh döntés reagálás arra, hogy Magyarország nem fogadja vissza a cseh területen őrizetbe vett menekülteket. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.