Újabb kormányzati pénznyelőt talált a Számvevőszék?

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felügyelete alá tartozó Új Nemzedék Közhasznú Kft. is kedvet kapott a titkolózáshoz: nem adta át az Állami Számvevőszéknek a gazdálkodásáról szóló dokumentumokat. Korábban a központ milliárdos támogatásokat kapott az Uniótól, ám furcsamód így is eladósodott, végül az Emmi adott neki félmilliárdot. Az ÁSZ az ügyészséghez fordult.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az ügyészséghez fordult, mert nem lehetett végrehajtani az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. számvevőszéki ellenőrzését, ugyanis a cég nem bocsátotta rendelkezésre a szükséges dokumentumokat.

Az ÁSZ szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: törvényi felhatalmazás alapján ellenőrzik az állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységét, valamint ezeknek a kormányzati szektor hiányára és adósságállományára gyakorolt hatását.

Közölték: az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. 2011 és 2014 közötti vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenysége számvevőszéki ellenőrzéséhez szükséges dokumentumokat nem bocsátotta az ÁSZ rendelkezésére a cég. Az ellenőrzést ezért nem tudták végrehajtani, annak kérdéseit nem lehetett megválaszolni a dokumentumok hiánya miatt.
Az ÁSZ feljelentést tett az ügyészségen.

A ÚNK holnapja szerint nemzeti ifjúságpolitika szakmai-szolgáltató háttérintézményeként működik. "Tevékenységét a célcsoport igényeihez igazított új és innovatív stílusban népszerűsíti és teszi elérhetővé a szolgáltatásait igénybe vevők számára."

Az ÁSZ közleményében emlékeztet: az ÚNK feletti tulajdonosi jogok gyakorlását az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter látta el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. útján, majd 2012. április 1-jétől a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2014. október 28-tól pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma vált a tulajdonosi jog gyakorlójává – olvasható a közleményben.

A cégnek jelenleg a 2014-es a legfrissebb vagyonmérlege. Ez igencsak fura: 2014 előtt a cégnek fél-egymilliárd forint között volt az árbevétele, majd a korábbi évek veszteségei után 2013-ra már nyereséges volt az ÚNK.

2014-ben azonban fordult a kocka: az állami cég saját tőkéjét felélte, árbevétele ötödére-tizedére esett, az üzemi eredménye pedig 3,9 milliárdos veszteséget mutatott. A korábbi években 5 milliárdos vagyontömegének a zöme – a kiegészítő mérleg szerint ingatlanvagyon – elpárolgott, 2014-re már csak 988 milliós eszközállománya volt a cégnek. 

Az ÚNK-ról korábban a Magyar Nemzet cikkezett: a fiatalok pályaválasztását elősegítő közhasznú cég korábban 3 milliárd forint uniós támogatást kapott, ám rejtélyes módon 2015-re mégis elszegényedett. Ekkor a Balog Zoltán vezette tárca újabb félmilliárd forintot adott az ÚNK-nak, ám az Emmi nem indokolta meg, hogy miért.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.