Belföld: Két új kábítószer a magyar tiltólistán - NOL.hu
 

Két új kábítószer a magyar tiltólistán

Két újabb vegyületcsoport kerül a pszichoaktívvá minősített  anyagok listájára – derül ki  a legfrisebb Magyar Közlönyből. A most betiltott szerek közül az egyiket úgy hívják, hogy Mexedrone, a másikat úgy, hogy TH-PVP.

Egyre nagyobb tételben tünnek fel a különböző porokban, tablettákban eddig ismeretlen anyagok, amelyek hatása gyakran kiszámíthatalan. Évente több tucat haláleset írható a dizájner drogok számlájára.

A neten a Mexedrone-t növényi tápsóként árusítják, grammját ötezer forintért, a TH-PVP is hozzáférhető néhány ezer forintért, ám az ilyne szert fogyasztók gyakran kötnek ki a sürgősségi osztályokon.

Csak 2009 és 2013 között 118 új anyag jelent meg Magyarországon, az EU tagállamai pedig 268 új, kábító célú vegyületről tettek bejelentést. A kínai vagy japán laborokban kifejlesztett szerek már 3-4 hét után megjelenhetnek a magyar piacon, és akár fél évig is terjedhetnek anélkül, hogy a hatóságok, vagy akár az egészségügyben az orvosok tudnának a létezésükről.

Információ csak a rendőrségi lefoglalás és az analitikai vizsgálat után gyűjthető ezekről a szerekről, ráadásul ez sem jelenti a hatás pontos ismeretét. Hónapokra, sőt, akár évekre is szükség van ahhoz, hogy élettani hatásaikról összegyűljön elegendő klinikai tapasztalat.  Így aztán gyakran nem is nagyon tudható, hogyan segítsenek az ilyen szerektől orvosi ellátásra szorulókon.

Az elmúlt tíz évben nemcsak mennyiségében, hanem minőségében is radikálisan átalakult a drogfogyasztás. Az iskolások között négyszeresére ugrott azok száma, akik életükben legalább egyszer éltek már droggal. A felnőttek között minden tizedik magyar vett magához már valamilyen kábítószert. Az amfetaminok fogyasztása négy év alatt csaknem ötven százalékkal emelkedett, és 14 éves kor alá csúszott a szert először próbálók jellemző életkora.

Belföld
2016.01.23 20:54

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér