Újabb hatóság szállt rá az Ökotárs Alapítványra

Péterfalvi Attiláék azt vizsgálják, jogszerűen tagadta-e meg az adatszolgáltatást a Lázár János által kipécézett alapítvány.
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálja, hogy az Ökotárs Alapítvány megalapozottan tagadta-e meg a Hír Televíziónak a Norvég Civil Támogatási Alaphoz benyújtott pályázatokkal kapcsolatos közérdekű adatigénylését - közölte Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke csütörtökön az MTI érdeklődésére.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent cikk szerint a Hír Televízió július elején fordult közérdekű adatigényléssel az alapítványhoz mint a norvég alap pályázati programját lebonyolító konzorcium tagjához. A médium a 2004-2009-es, illetve a 2009-2014-es pályázaton nyertes pályázatok lényegében teljes dokumentációjának (szerződések, beszámolók, jegyzőkönyvek, levelezés), illetve a nem nyertes pályázatokhoz kapcsolódó néhány adatnak a kiadását kérte az alapítványtól. Az Ökotárs arra hivatkozva utasította vissza az adatigénylést, hogy a kért adatoknak nem ők, hanem a norvég alapok kezelését koordináló és felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda az adatkezelője. Hozzátették, hogy mivel a nem támogatott pályázatok esetében nem volt kifizetés, az azokkal összefüggő adatok kiadására nincs is jogi lehetőségük.

Péterfalvi Attila megerősítette a napilap információit, hozzátéve: a hatóság a televízió beadványa alapján az adatszolgáltatás megtagadásának a megalapozottságát vizsgálja. A vizsgálatnak várhatóan augusztus közepére lesz meg az eredménye - tette hozzá.

Május elején Norvégia, Liechtenstein és Izland a Norvég Alapok további magyarországi kifizetéseinek felfüggesztéséről döntött, mert kifogásolták, hogy 2014. január elsejével a magyar kormány az alapok forrásainak és programjainak lebonyolításával az állami tulajdonban lévő Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-t bízta meg. A finanszírozók ezt a megkötött egyezmények megszegésének nevezték.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal májusban indított eljárást a norvég alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára a kormány gyanúja alapján, amely szerint az alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket, vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak. Az Ökotárs Alapítvány a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda igazgatójára hivatkozva úgy reagált: az alap működését szabályozó, a támogató országok és Magyarország által aláírt együttműködési megállapodás és a kapcsolódó szabályzatok értelmében a magyar kormány szerveinek nincsen ellenőrzési joga a Norvég Civil Támogatási Alap felett. Az alapítvány - bár kifejezte tiltakozását - átadta a kért dokumentumokat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.