Újabb gyilkosság felbujtójaként emeltek vádat Portik Tamás ellen

Nem fizette vissza időben ötmillió forintos adósságát, ezért kellett 1996. december 18-án meghalnia a fővárosi éjszakai életben csak Cinóber néven ismert Domák Ferencnek – legalábbis ez derül ki a Fővárosi Főügyészség vádiratából, amely szerint Cinóbert Jozef Rohác végezte ki Portik Tamás és egy egykori energolos igazgató társa, Ferencsik Attila megbízásából.
Újabb, sorrendben a harmadik sok évvel ezelőtti gyilkossággal vádolták meg felbujtóként Portik Tamást. A Fővárosi Főügyészség legújabb vádirata szerint Portik, az Energol Rt. igazgatója és üzlettársa, Ferencsik Attila adtak megbízást 1996 decemberében az éjszakai életben Cinóberként ismert prostifuttató Domák Ferenc kivégzésére. A gyilkosságot az ügyészség szerint az Aranykéz utcai merénylet végrehajtásával is megvádolt Josef Rohác követte el.

Az Energol egykori igazgatóját egyszer már elítélték az 1996. november elsején Prisztás József sérelmére elkövetett gyilkosság megrendelőjeként, de azt az ítéletet hatályon kívül helyezték, az új eljárásban pedig az év végén várható csak az újabb elsőfokú ítélet. Vád alatt áll továbbá – ugyancsak felbujtóként – az 1998. július 2-án négy halálos áldozatot követelő és több mint 20 embert megsebesítő Aranykéz utcai robbantás miatt is.

Cinóbert, aki futtatóként szerepet kapott Dobray Györgynek a hazai prostitúcióról 1988-ban forgatott K1 című dokumentumfilmjében, 1996. december 18-án végezték ki, amikor be akart ülni az Üllői úti lakása közelében parkoló kocsijába. Közel húsz évre és néhány alvilági figura „megtérésére” volt szükség ahhoz, hogy a hatóságok kijelenthessék: tudni vélik, ki és miért ölte meg Cinóbert. A vádirat szerint Cinóber még valamikor 1996 elején ötmillió forint kölcsönt kapott Portikéktól, akik a gyilkosság idejére már jelentős jövedelmet halmoztak fel az illegális olajügyekben központi szerepet betöltő Energol Rt. révén.

És – mint a vádirat fogalmaz – gazdagodásával párhuzamosan Portik befolyása egyre nőtt az alvilágban. Portik és Ferencsik néhány hónap elteltével mind határozottabban kérték Cinóbert, hogy rendezze a tartozását. Egy idő után azt is közölték vele, ha 10-15 napon belül nem fizet, megölik. Nem fizetett. Portik és Ferencsik 1996 decemberében adott megbízást Josef Rohácnak Cinóber kivégzésére. December 18-án este Ferencsik megbízásából egy közös ismerősük szállította Rohácot gépkocsival Cinóber IX. kerületi, az Üllői úton lévő lakása közelébe. Este hétig várt az utcán, mire Cinóber kijött a házból. Miközben Cinóber beült az autójába, Rohác mintegy fél méterről hangtompítós pisztolyából két lövést adott le rá. Azonnal meghalt. Rohác pedig elsétált a rá váró autóhoz, beült és elhagyta a helyszínt.

A pár éve újra elrendelt nyomozás kezdetén még a Rohácot szállító sofőr is gyanúsított volt. Ám, mint Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője érdeklődésünkre fogalmazott: „vádirati bizonyossággal nem lehetett bizonyítani, hogy a sofőr tisztában volt azzal, hogy kit és miért szállított az Üllői útra”.

Vádiratában a Fővárosi Főügyészség Portik Tamást és Ferencsik Attilát mint felbujtót, Josef Rohácot pedig mint tettest, előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolja. Ezzel hatra emelkedett azoknak az embereknek a száma, akiknek a haláláért a vádhatóság szerint felbujtóként Portik Tamást terheli a felelősség. Közülük öttel Jozef Rohác végzett – legalábbis a három egymással párhuzamosan futó ügyben benyújtott vádiratok szerint.

Három ügy, hat áldozat

Akit az ügyészség szerint Portik megbízásából öltek meg. Prisztás-gyilkosság: Prisztás József, Aranykéz utca: Boros Tamás és három vétlen járókelő, Cinóber-gyilkosság: Domák Ferenc

Radnai László, a 2007-ben maffia-bűncselekményekért elítélt „pentitó” (bűnbánó maffiózó), akinek a büntetését a Portik ellen tett vallomásaira tekintettel pár éve félbeszakították, és szabadon járt-kelt a fővárosban, amíg egy – szerinte kreált ügyben – újra le nem tartóztatták, a bíróság előtt ugyan azt vallotta, hogy tudomása szerint a Prisztás-gyilkosságot is Rohác követte el, a bíróság végül a kivégzéssel az ügyész által megvádolt Hatvani Istvánt ítélte el.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.