Véleményéért is meggyanúsították Dopemant

Már nem csak az Orbán-szobor hungarocell fejének rugdosása miatt veszi elő a rendőrség Dopemant. A rappert "nemzeti jelkép megsértése" miatt gyanúsítottként hallgatták ki csütörtökön a múlt szeptemberi tüntetéssel kapcsolatosan. Egy olyan dal miatt, amelyről korábban éppen a rendőrség állapította meg, hogy véleményt fogalmaz meg és egyébként sem sérti a Himnuszt - írja a Népszava.
A lap értesülése szerint már nem az az egyetlen nagy bűne Dopemannek, hogy a Sztálin-szobor ledöntését felidéző performansz végén elrúgta Orbán Viktor hungarocellből készült másának fejét. A rendőrség amiatt is elővette tegnap a rappert, hogy előadta Bazmeg című, politikusellenes kirohanásokkal bőven fűszerezett Himnusz-átdolgozását is.

A dolog érdekessége, hogy 2011-ben, amikor a szám klipje megjelent, a törvényességet féltő feljelentők már megkeresték a Legfőbb Ügyészséget a dalszöveg miatt. Két hónapig vizsgálódtak is a hatóságok, Dopemant akkor tanúként hallgatták meg. A VII. kerületi rendőrkapitányság végül arra jutott, hogy az előadó "a jelenlegi politikai-gazdasági-társadalmi viszonyokra vonatkozó kritikáját" fejezte ki, magyarul véleménynyilvánításról van szó. "A videoklipből azonban Magyarország Himnuszára félreérthetetlenül és közvetlenül vonatkozó, sértő, lealacsonyító kifejezés, illetve magatartás sem képileg, sem szövegileg nem állapítható meg" - szögezték le, feltehetően mert ők a feljelentőkkel ellentétben meg is hallgatták a számot. Még az is megállapították a rend őrei, hogy a negatív kijelentések "egyértelműen" nem a Himnuszra vonatkoztak.

Dopeman jogi képviselője, Hüttl Tivadar, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza hivatkozott is a három évvel ezelőtti határozatra, tekintettel arra, hogy ezúttal kizárólag a dalszöveg miatt idézték be a rappert, miközben a véleménynyilvánítás szabadságáról az alaptörvény rendelkezik. Mindenesetre tudni kell, hogy a Btk szerint egy év szabadságvesztéssel is büntethető a nemzeti jelképeket (a Himnuszt, a magyar zászlót, a címert vagy a Szent Koronát) gyalázó elkövető.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.