Újabb földeket vett Orbán veje

Több mint kétszázmillió forintért vásárolt egyetlen nap alatt földet a miniszterelnök veje és sógora. A Tiborcz-birtok így csaknem kétszáz hektárra nőtt.
A Fejér megyében tartott földárveréseken újabb földrészeket vásárolt magának a miniszterelnök veje és családja. A Nemzeti Földalapkezelő weboldalán megjelentek a március 1-je és 15-e között tartott licitek eredményének hirdetményei, amelyekből az derül ki, hogy a miniszterelnök veje, Tiborcz István és apja, Tiborcz Sándor egyetlen nap alatt tíz árverésen tettek legmagasabb ajánlatot. Tiborczék március 7-én összesen 216,7 millió forintot költöttek arra, hogy megvegyenek 193 hektárt a Bicske közigazgatási területéhez tartozó földekből – írja az Index.

Az új területek közel vannak Tiborczék régi birtokához, a Csabdi határárban lévő Tükröspusztához. A birtok, amely Felcsúttól is alig hat kilométerre van, 1997-ben került a családhoz. A területen egy negyven hektáros lovas szabadidőparkot alakítottak ki. A parkot és a közelében lévő Tiborcz-tanyát Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvője előtt még eladásra hirdették meg a tulajdonosok összesen 420 millió forintért, később azonban a hirdetést visszavonták.

A család az év elején Csabdi másik szomszéd településén, Mányon is terjeszkedett. Ott csak két parcellát vettek, de mindkettő óriási terület, 166, illetve 133 hektár, amiért összesen több mint 330 millió forintot fizettek.

Újabb területet vett Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester rokonsága is. A szintén felcsúti illetőségű Mészáros János március elején Száron vásárolt csaknem 49 millió forintért 77,7 hektár földet.

Mészáros Lőrinc tetemes birtokrendszererét a közelmúltban újabb 3960 hektár állami földdel gyarapította, miután feleségével felesben megvette a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság utódcégét, az Agrosystem Zrt.-t. A céget még az első Orbán-kormány alatt, a 2001-es privatizációja idején tömték ki állami földekkel: ötven évre kapott használatra 3960 hektárt, amit így nem lehet eladni, mert azt tulajdonosváltás esetén is csak az Agrosystem használhatja 2051-ig.

Mészáros és családja emellett rástartolt az alcsútdobozi földekre is. A rokonsággal együtt több mint egymilliárdot tettek le a falu környékének, többek között az Orbán Győző tulajdonát képező Hatvanpuszta majorság körüli földekért. Az Alcsútdoboz közigazgatási területéhez tartozó, frissen elárverezett földeket szinte kizárólag a Mészáros család tagjai birtokolják

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.