Újabb csapásra készül a reklámadó?

Soha nem szánták az RTL Klub elleni fegyvernek a reklámadót – jelentette ki L. Simon László a Napi Gazdaságnak. Az államtitkár szerint egyébként változások lesznek a törvényben, mert az internetes tartalomszolgáltatók nem veszik ki a részüket a közteherviselésből.
A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a lapnak adott interjúban kijelentette: "a jogszabály tartalma mögött nincs, és nem is volt olyan kormányzati szándék, amely az említett kereskedelmi csatorna ellen irányulna". Szerinte a cég amúgy is komoly nyereséget ér el, "nem valószínű, hogy néhány milliárd forintos elvonástól egyszeriben padlót fognának".

L. Simon szerint egyébként is régi terv valósult meg az adónem bevezetésével, nem pedig egy adott szituációra reagáltak vele. A pártban azért esett rá a választás, mint benyújtóra, mert ő foglalkozott médiaügyekkel - jelentette ki. A lap kérdésre, miszerint valójában egy 2013-ban kidolgozott koncepcióról van szó, amelyet már egy éve is elfogadhattak volna, az államtitkár nem is titkolta: nem akarták a választások előtt meghozni a sajtó megsarcolását jelentő törvényt.

L. Simon elmondta azt is, hogy bár Lázár János az oktatásra fordítaná az adónemből várható 8-10 milliárd forintot, ő maga pedig inkább a kultúrának adná, a pénz címkézés nélkül, közvetlenül a költségvetésbe ömlik majd be.

Kifejtette azt is: meglátása szerint további szabályozási feladatai lesznek a kormányzatnak, mert az internetes tartalomszolgáltató világcégek nem veszik ki a részüket a hazai közteherviselésből.

Az államtitkár a Várnegyed rekonstrukciója kapcsán azt közölte: annak legkésőbb 2016-ban el kell startolnia. 100 milliárd forintot meghaladó összeg lesz az épületegyüttes átalakítása, és nagyjából tíz év alatt valósulhat meg. A Nemzeti Táncszínház új otthonra lelhet a 2015-re megújuló Millenáris teátrumban, és tervezik az Országos Széchényi Könyvtár költöztetését is. A Miniszterelnökségen kívül más kormányzati intézményt nem terveznek a Várba vinni, de a hely komolyabb reprezentációs szerephez jut - mondta L. Simon László.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.