Újabb áldozata van az eternitgyárnak

Szerdán újabb emberéletet követelt az azbeszttel dolgozó egykori lőrinci eternitgyár, adta hírül a heol.hu. Válóczi József 40 éves volt, három gyermeket hagyott hátra.

A cementgyárban éveken keresztül használták a rákkeltő anyagot, amelytől a környéken eddig 28-an betegedtek meg mellhártyadaganatban. A férfi néhány napja még nyilatkozott a TV2 Tényeknek, amelyben elmondta, 2013-ban diagnosztizálták nála a kórt, és édesanyja is azzal küzdött.

– Válóczi József három évig küzdött, de szervezete feladta a harcot, a daganat áttétet okozott – mondta el a heol.hu-nak dr. Igyártó Gyöngyi, a Lőrinci környéki betegek ügyvédje, hozzátéve, hogy így már csak ketten élnek azok közül, akik beperelték az államot az egykori lőrinci cementgyárból kijutó azbeszt miatt. Az orvosok szerint Válóczi József 1993 előtt betegedett meg, akkor pedig az állam volt a gyár tulajdonosa.

Az ügyvédnő elárulta, a bíróság hamarosan szakértőt jelöl ki, hogy megállapítsák, zárt technológiát alkalmaztak-e a gyárban. Ha igen, akkor az ipari létesítmény szennyező forrásnak számít. Az eddigi tanúvallomások szerint kijutott az azbeszt a gyárból a környezetbe. Birtokukba kerültek az 1977–2004 közötti mérési jegyzőkönyvek, ezekből nyomon követhető az azbesztkibocsátás, amely csökkent ugyan, de sosem ért el a nullára. Dr. Igyártó Gyöngyi bízik abban, hogy a bíróság, illetve az ombudsman közbenjárására az ÁNTSZ hamarosan átfogó vizsgálatot indít a megbetegedések ügyében.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.