Újabb adódömping jöhet jövőre

Elsősorban a vagyoni típusú adók dömpingszerű kivetésére lát esélyt a következő évben a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, Schmidt Jenő – írta a Napi Gazdaság. A tavalyi törvénymódosítás értelmében az önkormányzatok által újonnan bevezethető települési adók nem terhelhetnek olyan adótárgyat, amelyre törvényben meghatározott – akár központi, akár helyi – közteher vonatkozik. További rendeletalkotási korlát, hogy a települési adók alanya nem lehet szervezet vagy vállalkozó. Egyéb akadályt ugyanakkor a jogszabály a helyhatóságoknak nem állapít meg.

A törvény életbe lépése óta mintegy 100 önkormányzat élt a lehetőséggel és terhelte meg a lakosságot földadóval vagy útadóval – mondta Schmidt Jenő a Napi Gazdaságnak. A földadó ugyanakkor még nem állta ki a „törvényességi próbát", vagyis a városok felettes szervei, a kormányhivatalok több esetben is vizsgálják, hogy a jogszabályoknak megfelelően kötelezik-e a magánszemélyeket ezen pénzek befizetésére.

A kormányhivatalok eddig egyelőre csak apróbb kifogásolnivalót találtak a helyi földadókkal kapcsolatban, alapvetően nem problémásak a kivetésről szóló helyi rendeletek. A jogértelmezés ugyanakkor nem mindenhol egységes. Amennyiben a kormányhivatalokon külön-külön átmennek a földadóügyek, akár 300 önkormányzat is élhet jövőre az új adó kivetésének lehetőségével, így összesen 15 milliárddal bővíthetik saját kasszájukat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.