Új városközpont Fóton?

Új, korszerű városközpont kialakítását tervezi a fóti önkormányzat - közölte Fábry Béla (MSZP) alpolgármester. A várhatóan 1,2 milliárdos beruházás költségeinek előteremtése érdekében valószínűleg pályázatot nyújtanak be,

Új, korszerű városközpont kialakítását tervezi a fóti önkormányzat - közölte Fábry Béla (MSZP) alpolgármester. A várhatóan 1,2 milliárdos beruházás költségeinek előteremtése érdekében valószínűleg pályázatot nyújtanak be, amennyiben ezt a képviselő-testület szerdára összehívott ülésén a többség megszavazza - ha egyáltalán sor kerül a több mint húsz napirend között szereplő előterjesztésre.

Az elmúlt hónapok botrányba fulladt és tettlegességig fajuló üléseinek tükrében ugyanis kérdéses, hogy sikerül-e ezúttal békében "levezényelni" az ülést - mondta Fábry Béla.

Az alpolgármester közölte: a városközpont funkcióbővítéséről szóló elképzelésekhez tavaly nem sikerült pályázati pénzt nyerniük, ám most újra pályázhatnak. A tervek szerint új polgármesteri hivatal épülne a mostanival szemben. A régi épületet nem bontanák el, hanem művészetek házává alakítanák át.

A projekt másik eleme a katolikus óvoda helyén kialakítandó idegenforgalmi központ. Ha sikerrel pályáznak, akkor szerinte lesz pénz az óvoda méltó helyre költöztetésére, illetve - kis túlzással - a dublinihoz hasonló, a városba látogatók eligazítását, kalauzolását szolgáló, emléktárgyakat is árusító turisztikai központ megépítésére. A körülbelül 1,2 milliárd forintos projektben a városközpont útburkolatának cseréje és új utcabútorok beszerzése is szerepel.

Fábry Béla elmondta, a fóti képviselő-testület néhány tagja akár önerőből is elköltöztetné a katolikus óvodát és kialakítaná a templom környékén a turisztikai központot, ám a számítások szerint ez ugyancsak "rossz bolt" volna az önkormányzatnak. Az alpolgármester azzal indokolta kijelentését, hogy míg az óvoda épületét 85 millió forintra értékelték, addig a cserébe ajánlott moziépület állítólag mindössze 20 milliót ér, vagyis rá kellene fizetni a cserére, így a látványos turisztikai központ költsége a 100 millió forintot is elérhetné.

Fábry Béla szerint önerőből ekkora kiadásra nem szabadna vállalkozni, tekintettel arra, hogy közel 100 fóti óvodás és még több bölcsődés elhelyezésének gondja vár megoldásra és az iskolák többsége is felújításra szorul.

A legutóbb, múlt szerdán Mádly Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester akkor rekesztette be az ülést, amikor a testület feloszlatását javasoló elképzelése helyett módosító indítványként a képviselők egy része az ellene indítandó fegyelmi eljárásról akart tárgyalni.

Fábry Béla közlése szerint akkor a teremben maradó "tízek" folytatták egy ideig a munkát, ám a polgármester több ízben is lekapcsolta a terem áramellátását, majd az egész épületet "elsötétítette", ezért egy idő után feladták a tragikomikus "harcot".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.