Obersovszky szeme mindent lát: felügyelik a közmédia hírműsorait

Erősíti a belső kontrollt a közmédia: egy Hírbizottságot hoznak létre a hírműsorok elemzésére-értékelésére. A héttagú testületbe valamennyi közmédium egy-egy tagot delegál, elnöke Galambos István lesz. Hogy pontosan milyen hatás- és feladatkörrel rendelkezik majd a Hírbizottság, az a következő másfél hónapban dől el.

Közös közleményt adott ki Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója és Belénessy Csaba, az MTI Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, amely szerint a közszolgálati médiaszolgáltatók létrehoznak egy új testületet, a Hírbizottságot. A Hírbizottság elsődleges feladata a hír- és hírháttér terület működési folyamatainak, szabályozási rendszerének áttekintése, analizálása és értékelése lesz.

A bizottság 45 napos értékelő-elemző-javaslattevő munkáját követően állandó testületté alakul. Ezzel egyidejűleg tesz részletes javaslatot saját hatás- és feladatkörére. Az azonban már most biztos, hogy a megalakulása napjától feladata lesz a hír- és hírháttér terület folyamatos figyelemmel kísérése.

A Hírbizottság 7 tagú. Állandó tagjai az MTVA hír- hírháttér főszerkesztője, Kakuk L. Tamás és az MTI Hírcentrum igazgatója, Gianone Péter. További 1-1 tagot delegálnak a közszolgálati médiaszolgáltatók Regős Zoltán - Duna TV, Galambos István - MTI, Pásztor Zoltán - MR, Szűcs Gábor - MTV, valamint az MTVA Obersovszky Péter személyében. Az elnök Galambos István, az MTI Nonprofit Zrt. küldötte, a titkár Obersovszky Péter, az MTVA delegáltja.

A Hírbizottságot az elnök, illetőleg a titkár képviseli. A Hírbizottság vizsgálódásainak eredményéről, a hír- és hírháttér területet, a hírszolgáltatást érintően felmerülő esetleges észrevételekkel, kifogásokkal kapcsolatos álláspontjáról, értékeléséről az elnök, illetőleg a titkár jogosult tájékoztatást nyújtani.

A testület 2012. január 9-én kezdi meg a munkáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.