Új térfigyelő kamerák Angyalföldön

Csaknem ötven új térfigyelő kamerát szereltek fel a XIII. kerületben idén, a 2000 óta működő hálózatnak köszönhetően – azok környékén – 30-40 százalékkal kevesebb a bűnestek száma. A kerület jövőre szeretné megduplázni az állományát.

Az idén 47 darab új  kamerával bővült a XIII. kerület térfelügyeleti rendszere, ezzel összesen már 84 "digitális szem" pásztázza a városrész arra rászoruló részeit. A térfigyelő kamerák helyét - közbiztonsági tapasztalataik alapján - az angyalföldi rendőrkapitányság szakemberei jelölték ki. Az önkormányzat tervei szerint jövőre egy hatalmas ugrással megduplázzák a kamerák számát. Az eddig kiépített rendszer a közterületek nagyjából tíz százalékát "fedi le", a 2010-es fejlesztéssel tehát ez az arány is megkétszereződik.

Az idei bővítés összesen 34 millió forintba került, amelyhez a kerület pályázati forrásokat is elnyert, de a 47 kamerából 37 felszerelését saját erőből biztosította. A jövőre tervezett bővítéshez azonban már a helyi vállalkozásokat is szeretnék bevonni, leginkább a kerületi közbiztonsági közalapítványon keresztül. Az idén felszerelt 47 kamera többségét Újlipótváros legfrekventáltabb területein és a Róbert Károly körút–Lehel út sarkán álló Domus Áruház környezetében szerelték fel; kamerák működnek a Lehel Csarnok környékén, az Újpesti rakparton, a Dagály strandfürdő előtt, valamint a Váci út, a Népfürdő utca és a Dagály utca csomópontjain.

A térfelügyeleti rendszer működésének tapasztalatairól tartott tájékoztatón Tóth József polgármester elmondta, a kerület 2000-ben döntött a hálózat kiépítéséről, amely része Angyalföld egységes bűnmegelőzési programjának. Az első kamerákat és a működtetéshez szükséges diszpécserközpontot még ugyan abban az évben át is adták. Az önkormányzat csak 2008-ban és idén összesen mintegy kétszázmillió forintot költ a közbiztonsági feladatok finanszírozására. A polgármester tájékoztatása szerint a kerületben 1183 magántulajdonban lévő kamera is működik, melyek mindegyike „figyel” egy-egy közterületi szakaszra. A későbbiekben ezeket is szeretnék bevonni a térfelügyeleti hálózatba. 

A kerület rendőrkapitánya, Ormossy Attila ezredes elmondta, általános tapasztalat, hogy a térfigyelők felszerelése után 30-40 százalékkal visszaesik a közterületi bűncselekmények száma, ezt az angyalföldi tapasztalatok is igazolják. De vannak olyan helyek, mint például Békásmegyer, ahol ötven százalékkal csökkent a bűnestek száma. A térfelügyeleti rendszer nem csodaszer, de a kamerák önmagukban is bűnmegelőzési eszközök, hiszen visszatartó erejük van.

A kapitány is megerősítette, a rendőrség is támogatja a magántulajdonú kamerák integrálását a rendszerbe, ennek részleteit azonban az önkormányzati és rendőrségi szakembereknek az érintett vállalkozásokkal, s társasházakkal közösen kell kidolgozniuk. 

A kerületben működő 84 videokamerából egyébként 35 rögzített látóterű, 49 pedig távvezérlésű és fókuszálható készülék. A rendszer 24 órás, folyamatos műszaki üzemeltetését végző operátor központ minden napszakra kiterjedő kapcsolatban áll a rendőrkapitánysággal. Az operátorok az elmúlt időszakban havi 250-300 esetben kezdeményeztek intézkedést rablás, gépjárműfeltörés kísérlete, garázdaság, közlekedési baleset, közterületi rosszullét, illegális hulladéklerakás, falfirkálás, engedély nélküli árusítás, erőszakos kéregetés, tiltott helyen való prostitúció észlelésekor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.