Új szívet kapott a kisfiú

Új szívet kapott az Országos Kardiológiai Intézetben ápolt egyik műszíves kisgyerek - adta hírül a köztelevízió híradója. Hárman vannak az osztályon, a kórház egyelőre nem árulja el, hogy melyiküket műtötték meg ma. A másik két gyermeknek már külföldön is keresnek donort, mert régóta várnak új szívre.

Az 5 éves Zsolti és a 4 éves Máté fél éve élnek műszívvel, ágyhoz kötve, az Országos Kardiológiai Intézetben. Egy harmadik társuk július közepe óta vár új szívre.

A kórházban nem nyilatkoztak és erre kérték a szülőket is, így egyelőre még nem tudni, hogy sikeres volt-e a műtét.

A Kardiológiai Intézet 2007-ben kezdett műszív-programba, évente 4-5 gyereket kezelnek így addig, amíg új szívet nem találnak. Gyerekeknél ez jóval nehezebb, mint a felnőtteknél, hiszen kevesebb a donor. A műtétet pedig gyorsan kell elvégezni.

A szív beültetésének meg kell történnie 5 órán belül, tehát a szív kivételétől számítva, az újradobbanásig körülbelül 5 óra telhet el - mondta a Híradónak Mihály Sándor, a Szervkoordinációs Iroda igazgatója. Magyarországon évente 5-10 gyermekszív transzplantációt végezhetnének, ha lenne elég donor. A műszíves kezelés fél év után már kockázatossá válhat, mert nő a fertőzésveszély

Stabil az állapota az újszíves kisfiúnak. Bár újabb, kisebb korrekciós műtétet végeztek rajta az orvosok, de már jól van. A kórház egyelőre nem nyilatkozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.