Új szerződések, régi ismerősök a fővárosban

A budapesti gyógyfürdőknek tavaly gyorssegély kellett, jövőre béremelés jöhet.

7,3 millió forint jutalmat kap a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) négy vezetője. Szőke ­László vezérigazgató és helyettese, Darida Erzsébet az alapfizetésükön – 1,3, illetve 1,5 millió forint – felül a mai napig nem részesültek egyéb díjazásban, holott a cég 745 millió forinttal ért el jobb eredményt, mint az előző évben – magyarázza a prémium hátterét a cég felügyeletét ellátó Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK). A prémiumot az idén elért bérmegtakarítások terhére fizették ki.

A BGYH Zrt. a jó eredményre tekintettel jövőre béremelést tervez a bruttó 400 ezer alatt kereső dolgozók körében. A 930 embert foglalkoztató társaságnál 2008-ban emeltek utoljára bért, az átlagfizetés 127 ezer forint.

A jó teljesítményt a forgalom növekedésével, a jegyárak emelésével, illetve a fürdővezetők érdekeltségével magyarázta a Világgazdaságnak korábban adott interjújában Szőke László. A BVK tájékoztatása szerint a főváros egyébként el is várta tőle, hogy mindent tegyen meg a cég eredményesebb gazdálkodása érdekében, de a szerződésbontásokra nem kapott utasítást. Szőke László mégis megtette.

A fürdők takarítására, karbantartására és üzemeltetésére az Opero Kft.-vel kötött szerződés márciusi felmondásától ugyanis 1,68 milliárd forintos megtakarítást reméltek az elkövetkező 3,5 évben. Csakhogy a közbeszerzési pályázaton nyert cégnek több százmilliós kártérítést kellett fizetni az egyoldalú felmondásért cserébe.

Szerződésbontásra készültek a beléptetőrendszert kiépítő és üzemeltető Vilati Zrt.-vel szemben is, de mégsem tették. Ez még az Opero Kft.-vel történt szakításnál is többe került volna, lévén a teljes futamidőre ki kell fizetni a bérleti díjakat. György István, a BVK vezérigazgatója, illetve Budapest városüzemeltetési főpolgármester-helyettese ennek ellenére többször is hangsúlyozta, a kiépített rendszer sok hibával működik és erősen túlárazott. A cég ezzel szemben azt állította, hogy a rendszer pontos elszámolást tesz lehetővé az OEP-pel, amiből jelentős pluszbevételre tesz szert a BGYH.

A fővárosi önkormányzat tavaly decemberben 890 milliós gyorssegéllyel állította új gazdasági pályára a társaságot. Az előnytelen régi szerződések helyett újakat kötöttek. Így például a Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) Zrt.-vel, illetve a Di-Sec Discrate Security Kft.-vel vagyonvédelmi feladatok ellátására. A BGYH eredetileg 512 millióra becsülte a munka árát, ám végül nettó 553 millióért kötött szerződést Pintér Sándor belügyminiszter egykori cégével.

Furcsamód a BKV is éppen a Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) Zrt. vezette konzorciummal kötött szerződést jegyellenőrzésre. A gyógyfürdők pályázatára egyébként 17 cég jelentkezett, a CBSZ-nél jobb ajánlatot adó cégeket azonban „kirívóan olcsó” vállalási ár miatt kizárták. A korábbi őrző-védők 740 forintot kértek egy óráért, míg a CBSZ 800 forintot számláz. A versenytársak 690-769 forintért végezték volna el ugyanezt.

A Fürdők éjszakája rendezvény megszervezésére – az alacsony értékhatár miatt – pályázatot sem írtak ki. A közreműködő partnert a cég értékesítési és marketingigazgatója választotta ki. S mivel a februári eseményt lebonyolító cég munkájával a BGYH nem volt teljesen elégedett, a novemberi rendezvény megszervezésére új partnert kerestek.

A társaság több jelentkezővel is tárgyalt a nyáron, míg végül a 4 BRO Hungary Kft. mellett döntött. A választás fő szempontja „a feladat komplexitásából kifolyólag” az volt, hogy profi csapattal dolgozzanak együtt, aki „nemcsak a rendezvényszervezésben tapasztalt, de jelentős médiakommunikációs értéket is képes mögé tenni.” Úgy vélik, ez sikerült is, hiszen a februári 1600 helyett ősszel már 3000 látogatója volt a rendezvénynek. A BGYH egyébként nem fizetett rendezvényszervezési díjat, a 4BRO Kft. vállalta a rendezvény valamennyi kockázatát. A BGYH nyeresége jóval nagyobb volt, mint korábban – állítják. A szerződést viszont a vonatkozó jogszabályok ­miatt nem tehetik fel a honlapra. Az csupán a véletlenek összjátéka, hogy a 4BRO Hungary Kft. egyik tulajdonosa – Mannin­ger Máté –, a BGYH gazdasági igazgatójának fia.

S szerencsére a gyógyfürdőknek olyan jól megy, hogy két sportszövetséget is támogatni tud. A Mátyásföldi Sakkszakosztálynak egymilliót fizettek az idén. Az FTC női Kézilabda-szakosztályának idén váltak ezüst fokozatú támogatóivá.

A vízzel minden fürdőben pazarolnak
Király fürdő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.