Új posztot kaphat a Székhelyi Józsefet kitiltó egri képviselő

A képviselő-testület gazdasági bizottságának tagjává javasolta Eger polgármestere a Székhelyi József színművész kitiltásáról, listázásáról elhíresült Orosz Ibolyát, a kulturális bizottság korábbi elnökét, akit épp a botrány miatt hívtak vissza e posztról. Az új megbízatáshoz módosítani kellett a város alapokmányát.

Ötről hétfősre emelte az egri önkormányzat a költségvetési és gazdálkodási bizottság létszámát: a két pozíció egyikét annak az Orosz Ibolyának szánják, aki korábban a kulturális bizottság elnökeként zsidó származására is utalva listára tette Székhelyi József színművészt, s kifogásolta, hogy az egri Középkori Piac rendezvénysorozaton Villon-estjével fellépjen.

Az eset után számos közéleti személyiség tiltakozott a kirekesztés ellen, Ilan Mor, Izrael Magyarországra akkreditált nagykövete pedig a botrány miatt lemondta tervezett egri látogatását. Később a város polgármestere a Székhelyi József melletti szolidaritási rendezvényen, a budapesti, Dohány utcai zsinagógában találkozott a színművésszel, és személyesen biztosította őt arról, hogy Eger nem kirekesztő város, történelme során mindig is befogadó, integráló település volt, és ma is az. Az eset után Orosz Ibolyát visszahívták a kulturális elnöki posztról.

Az egri önkormányzat csütörtöki ülésére azonban sajátos előterjesztés érkezett, amelyben Habis László polgármester és Csathó Csaba tanácsnok azt javasolta: a költségvetési bizottság létszáma ötről hatfősre bővüljön, oly módon, hogy további képviselő tagként Orosz Ibolya segítse a bizottság munkáját. A képviselő asszony jelenleg egyetlen bizottságnak sem tagja – jegyezte meg az előterjesztő. A felvetés azért is furcsa, mert egy hatfős testület elvileg nem tud döntést hozni, hisz a matematika törvényei alapján szavazategyenlőség alakulhat ki. (Más kérdés, hogy egy jobboldali többségű bizottságban ez a kérdés általában valóban csak a matematika szintjén szokott felvetődni. A szerk.)

A személyre vonatkozó javaslatot végül visszavonta az egri polgármester, azt azonban megszavazták, hogy a Költségvetési és Gazdálkodási Bizottság létszámát ötről hétre növeljék – ehhez módosítani kellett a város alapokmányát. A polgármesteri hivatal sajtóirodája azzal indokolta a döntést: „kívánatos, hogy minden képviselő legalább egy bizottságban vállaljon szerepet, továbbá fontos a grémium további erősítése, tekintettel a jövő gazdasági kihívásaira, és az önkormányzati saját bevételek növelésének, a gazdaság ösztönzésének fontosságára.”

Pál György szocialista frakcióvezető lapunknak azt mondta: vélhetően csak idő kérdése, mikor választja meg Orosznét bizottsági tagnak a jobboldali többségű testület, szerinte a következő ülésen ezt a javaslatot beterjesztik majd. Hozzátette: abban sincsenek kétségei, hogy a másik, külsős tag is a Fidesz vagy a KDNP szimpatizánsai közül kerül majd ki. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.