Új portál a kíváncsi polgároknak

Közérdekű adatigénylő portált indít az Atlatszo.hu, amely szerint az új szolgáltatás segítségével a közérdekű adatok iránt érdeklődő polgárok egy helyről indíthatják majd adatigényléseiket a közfeladatot ellátó intézményekhez, egyúttal böngészhetik mások adatigényléseit is.

Az Atlaszto.hu álláspontja szerint a működő demokráciában a közérdekű adatokhoz való naprakész hozzáférés a társadalmi részvétel és a civil kontroll sarokköve. "Civil közösségek, gazdasági társaságok, politikai mozgalmak tagjaiként, vagy mezei állampolgárként elméletben és a törvények szerint mindannyiunk számára egyenlő feltétételekkel biztosított a közérdekű adatokhoz való hozzáférés. A gyakorlatban viszont számos akadályt kell leküzdenünk, hogy valóban hozzáférhessünk a közadatokhoz. Ezeknek az akadályoknak a leküzdésében segít új szolgáltatásunk, a KiMitTud közadatigénylő portál" – írja az Atlatszo.hu.

Az új szolgáltatás célja, hogy bárki a lehető legegyszerűbben tehessen fel közérdekű adatot firtató kérdést. "A KiMitTud portálon nem kell vesződnünk a precíz jogi megfogalmazással, az adatigénylés jogi megfelelőségét beépített dokumentumsablon segíti. Tovább egyszerűsíti a felhasználók dolgát, hogy az adatgazdák folyamatosan bővülő adatbázisa tartalmazza a közintézmények országos listáját, tematikus és ABC szerinti bontásban egyaránt."

A könnyen átlátható folyamatban a regisztráció után küldött adatigénylő e-mail elektronikus formában jut el az adatgazdához. A választ szintén e-mailben érkezik, és az adatigénylő postaládáján túl a weboldal publikus felületén is megjelenik. A beküldött adatkérések a teljes nyíltság szellemében kerülnek publikálásra – a hivatalokkal folytatott kommunikációt így akár egészben is le lehet tölteni, megjegyzést lehet fűzni az adatkérésekhez és az erre adott hivatalos válaszokhoz, valamint értékelni is lehet a kapott választ – ígéri a portál.

Az Atlatszo.hu szerint a KiMitTud segítségével beküldött közérdekű adatigénylések nemcsak a közpénzek iránt érdeklődő állampolgárok számára hasznosak, de a közhivatalok, közintézmények munkáját is segítik. Ugyanis amennyiben a Kimittud rendszerén keresztül érkezik az adatigénylés, az adatigénylés és az arra adott válasz is publikussá válik – ezzel elkerülhető, hogy a tisztviselőknek többször kelljen ugyanarra a kérdésre válaszolniuk. Mindez hozzájárulhat ahhoz is, hogy javuljon a közérdekű adatok publikációs gyakorlata.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.