Uj Péter szart kiáltott, a magyar állam pedig fizethet

Különbség van egy személy jó híre és méltósága, és egy vállalat kereskedelmi hírneve között - ennek megállapításához a strasbourgi emberjogi bíróságig kellett elmennie Uj Péternek egy lapunkban megjelent kijelentését védelmezve.

A magyar államot 3580 eurós költségtérítés megfizetésére ítélte az Európai Emberjogi Bíróság – a pénzt Uj Péter újságíró részére kell kifizetni, aki egy 2008-as cikkében a Tokaj Kereskedőház olcsó borait kritizálta.

„Tizennyolc évvel a kommerszek után, magyarok százezrei isszák büszkén, sőt, áhítattal a szart; ez van megetetve (itatva) a sokat szenvedett néppel, és legalább kétszer (vö.: állami vállalat) meg kifizettetve vele, be van magyarázva a legsuttyóbb demagógiával, jobbról és balról is, bőven, hogy ez a nemzeti kincs” – írta Uj Péter lapunkban. A Fővárosi Bíróság másodfokon becsületsértéssé minősítette a Tokaj Kereskedőház borának leszarozását, és megrovásban részesítette az újságírót. A Legfelsőbb Bíróság helyben hagyta az ítéletet.

Uj Péter - a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet segítségével - az Európai Emberjogi Bírósághoz fordult, amely – nem jogerős ítéletében - egyhangúan úgy döntött, hogy a leírtak beleférnek a szólásszabadságba: a bíróság indoklásában azt írja, hogy különbség van egy személy jó híre és méltósága, és egy vállalat kereskedelmi hírneve között, amelynek nincsenek erkölcsi dimenziói. A bíróság azt is hozzátette, hogy az említett cikk valójában az állami tulajdonlás hátrányaira hívta fel a figyelmet, és ezzel a közérdeket szolgálta, ami egy újságíró feladata. Uj egyébként nem kért kártérítést a bíróságtól.

Uj Péter
Uj Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.